Notícies
Foto: Ajuntament de Torredembarra
16 d'octubre del 2024
El Castell de Torredembarra s'il·lumina per visibilitzar el dol perinatal
La Pobla de Montornès inaugura una placa en record dels nadons morts abans o poc després del part
Aquest dimarts 15 d'octubre s'ha commemorat el Dia Internacional de la Mort Perinatal, Neonatal i Gestacional, amb l'objectiu de visibilitzar una realitat que afecta moltes famílies, però que sovint es tracta amb silenci i incomoditat. A Torredembarra, aquest dia s'ha commemorat amb la il·luminació de la façana del Castell de Torredembarra de blau i rosa, ja que l'Ajuntament dona suport a la campanya impulsada per Umamanita, una associació que treballa per donar visibilitat a aquest tipus de dol i per oferir suport a les famílies afectades.

A més, des del 2020, el Cementiri Municipal de la Torre té l'Espai Empremtes, un lloc dedicat a la memòria d'aquests infants i a les seves famílies. Aquest espai permet que els pares i mares puguin recordar els seus fills en un entorn de respecte i pau.

UNA PLACA COMMEMORATIVA A LA POBLA DE MONTORNÈS

En la mateixa línia, el cementiri de La Pobla de Montornès acaba d'estrenar, aquest mateix dimarts, una placa commemorativa amb un text al·lusiu a aquesta experiència traumàtica per les famílies. Es tracta d'un nou espai per donar suport a aquelles famílies que han patit la pèrdua d'un fill o filla durant l'embaràs, el part o poc després del naixement. Un espai que busca visibilitzar un dol que sovint es viu en silenci. Aquest racó compta amb un faristol de ferro amb una placa commemorativa, on es pot llegir la frase: "Fins i tot el més petit dels peus té el poder de deixar petjades eternes en aquest món". Un text escollit per famílies que han viscut aquesta dolorosa experiència.

Cal tenir en compte que cada any, aquestes pèrdues afecten entre 80.000 i 90.000 dones a tot l'Estat, així com les seves famílies i l'entorn proper. Molts pares i mares descriuen la pèrdua d'un bebè com la pitjor experiència de la seva vida, però sovint l'entorn sociofamiliar reacciona amb silenci, incomoditat o indiferència, fet que agreuja encara més el seu patiment. Aquesta falta de reconeixement pot fer que mares i pares se sentin com si els seus sentiments no fossin vàlids, i això els impedeix viure el dol de manera normal.

El suport emocional és essencial per a les persones que han patit la pèrdua d'un bebè durant l'embaràs. És important oferir-los escolta i reconeixement del seu dolor. Utilitzar el nom del bebè, si en tenia, o preguntar-ho, pot ser un gest de gran valor per als pares. Tot i que sovint es diu amb bones intencions, no és útil pressionar per "girar full"; el procés de dol no és breu, i aquestes persones mai oblidaran el seu bebè. Més que superar el dol, aprenen a viure amb ell.
Social
Et recomanem
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla