07 de novembre del 2024
El Centre d’Estudis d’Altafulla crea una enciclopèdia virtual on descobrir tot allò que es vulgui saber sobre el present i el passat de la vila
L’Altapèdia es presenta aquest divendres com un projecte viu, que es pretén que vagi ampliant informació també a través de col·laboradors externs a l’entitat
El Centre d’Estudis d’Altafulla ha posat en marxa un projecte ambiciós que resulta ser una finestra nova al coneixement que atresora l’entitat sobre la vila sobre el seu passat i també sobre el present. Serà, per tant, un projecte canviant, que anirà creixent amb el temps. La proposta consisteix en un espai web que segueix la línia del projecte de Viquipèdia i, de fet, el seu nom, beu d’aquest. Es diu Altapèdia.
Com ha explicat el president del Centre d’Estudis en la secció setmanal que l’entitat té en el programa ‘L’Hora Local’ d’Altafulla Ràdio, Josep Magriñà, el projecte pretén ser, doncs, una enciclopèdia d’Altafulla.
La idea de l’Altapèdia va néixer ja fa alguns anys de la mà d’un membre del Centre d’Estudis com és el fill adoptiu d’Altafulla Joan Carnicer i des de la seva proposta s’ha anat desenvolupant fins a ser un compendi d’informació abocada al web de manera ordenada, sota diferents epígrafs i on es poden consultar diferents informacions sobre la història de la vila, les seves tradicions, les entitats, el seu paisatge, curiositats, noms destacats,... De totes aquestes qüestions se’n pot ampliar informació a través d’enllaços que contribueixen a nodrir les dades inicialment proposades.
L’Altapèdia beu principalment dels continguts creats pels mateixos membres de l’entitat i divulgadors habituals del territori si bé se cerca també la complicitat de col·laboradors externs que l’ajudin a créixer. En aquest sentit, es vol comptar amb la participació de les diferents entitats de la vila, que tenen també amb un apartat destacat en aquesta enciclopèdia virtual.
Les aportacions que es vulguin fer a l’Altapèdia, com ha destacat Magriñà, seran prèviament avaluades de la mateixa manera que es fa amb els articles que es publiquen als Estudis Altafullencs i es vetllarà pel rigor i la fiabilitat d’allò que es publica.
La creació de l’Altapèdia, tècnicament ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’un membre del Centre com Roger Rovira, a més de l’informàtic altafullenc Toni Rodríguez. Aquest últim també s’ha encarregat de renovar el web de l’entitat.
Tant el nou web com l’Altapèdia seran presentats oficialment en un acte que tindrà lloc aquest divendres 8 de novembre a les 19.30h a la sala Teresa Manero.
Josep Magriñà, president del Centre d'Estudis d'Altafulla
Josep Magriñà, president del Centre d'Estudis d'Altafulla