Foto: Centre d'Estudis d'Altafulla
27 de desembre del 2022
El Centre d’Estudis d’Altafulla felicita les festes als socis i sòcies amb la nadala retrospectiva de la vida quotidiana al poble el 1922
Es tracta d’un opuscle fet a partir de les actes de l’Ajuntament de torn, concretament 100 anys enrere, i de la tasca de cerca de Jaume Balaguer
Un any més, el Centre d’Estudis d’Altafulla ha felicitat les festes de Nadal als seus socis i sòcies amb la tradicional nadala, que com explica el president, Josep Magriñà, “és molt més que això, és una oportunitat que tenim per explicar la vida quotidiana de fa 100 anys”. Enguany, l’opuscle se centra en el 1922, i tant Magriñà com un altre membre de la junta, Jaume Balaguer, l’han detallat en la secció ‘El centre en antena’, de l’Hora Local.
La nadala es confecciona a través de la tasca metòdica i feixuga que fa Balaguer, que és qui s’encarrega de buidar les actes de l’Ajuntament de l’any de torn. A diferència d’ara, “hi havia una cinquantena, pràcticament una per setmana” destaca Magriñà, si bé eren més curtes, puntualitza. Les indagacions les comença a l’estiu, “aprofitant que fa calor i em quedo a casa”, ha explicat Balaguer. Reconeix que és una feina gratificant per la gran quantitat de curiositats que hi troba, “i que serveixen de material per fer més articles”.
En la nadala d’enguany hi ha diverses anècdotes relacionades amb els impostos que s’aplicaven a les carns fresques i salades, el pagament de l’oli del consistori al vigilant nocturn, la partida per a les cèdules –previsiblement eren el precedent de l’actual DNI, apunten des de l’entitat-, o la Festa Major de Sant Pantaleón a Baix a Mar, entre d’altres.
Josep Magrinyà, president del Centre d'Estudis d'Altafulla
Jaume Balaguer, membre de la junta del Centre d'Estudis d'Altafulla