Foto: Consell Comarcal del Tarragonès
30 d'abril del 2025
El Centre d’Estudis d’Altafulla rep una distinció de mèrit del Consell Comarcal del Tarragonès
L’entitat compleix enguany 50 anys creant un corpus d’estudis i recerques al voltant de la història, la cultura i la societat altafullenca i del territori més proper
El Centre d’Estudis d’Altafulla ha estat una de les entitats i personalitats que han rebut una distinció de mèrit del Consell Comarcal del Tarragonès en la seva convocatòria del 2025. L’entrega de guardons als distingits va tenir lloc el pasat divendres i tant representants de l’entitat com de l’ajuntament d’Altafulla van ser presents en l’acte que va posar en valor la tasca del Centre.
Va ser el mateix consistori, amb l’aprovació prèvia del Plenari Municipal, qui va proposar l’entitat per ser distingida pels seus mèrits. Entre els arguments esgrimits per justificar l’atorgament, destaquen l’àmplia trajectòria del Centre dedicada a l’estudi de la història, la geografia, la cultura i el folklore de la vila.
El Centre d’Estudis d’Altafulla, fou fundat el 1975 com a Grup de Recerques de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense i, als dos anys, el 1977, se n'independitzà amb la voluntat de no centrar-se exclusivament en l’arqueologia i obrir-se a promocionar l’estudi de la nostra vila i del Baix Gaià des de la perspectiva de diverses disciplines. En l’actualitat compta amb 300 socis i sòcies.
Enguany, doncs, compleix 50 anys i al llarg d’aquest temps ha focalitzat la seva activitat en l'edició de nombroses publicacions, en l'organització de conferències i en la realització d'excursions de caràcter cultural. Cal destacar també la constància en la seva activitat, mantenint la presència any rere any, i la seva diversitat disciplinar. El més destacat és la seva publicació anual “Estudis altafullencs”. Iniciada el 1977, és un recull d’entre sis i divuit articles de temàtiques diverses, i en els 48 números publicats aplega uns 300 treballs de prop de 150 autors i 33 matèries diferents, des de l’arqueologia a la zoologia, i on destaca un equilibri entre els temes estrictament històrics (37%) i els denominables com "humanitats" (art, arqueologia, biografia, filologia, literatura...) (36%), restant els temes geogràfics i naturalístics en tercer lloc (27%).
Altres publicacions estan recollides en la col·lecció «L’Oliverot» (28 números), «Gent de Bulla» (3, dedicada a artistes)i una vintena de publicacions monogràfiques. A tenir en compte, també, la nadala «Altafulla fa cent anys», des d’on, d’ençà de més de quaranta anys, es fa un repàs exhaustiu a les vicissituds de la població a través de les actes de l’Ajuntament i l’hemeroteca, així com relació nominal dels naixements, matrimonis i defuncions de cent anys enrere.
El Centre d’Estudis compta, a més, amb una extensa biblioteca, essencialment de temes locals però no només, fruit de donacions i d’intercanvis amb altres entitats similars de tots els Països Catalans.
Finalment, el Centre d'Estudis d'Altafulla compta amb un important fons fotogràfic, un no menys important fons d'art de més de cent peces i també custodia donacions diverses que veïns d'Altafulla han fet amb la confiança que aquests llegats serien preservats.