Notícies
Foto: Centre d'Estudis d'Altafulla
23 de desembre del 2024
El Centre d’Estudis fa una mirada a l’Altafulla de fa cent anys amb la nadala d’enguany
Augment d’impostos, aiguats, dotacions econòmiques pels soldats o la plantació dels pins de l’ermita, són algunes de les curiositats d’aquell 1924
Els socis i sòcies del Centre d’Estudis d’Altafulla ja tenen a les seves mans la nadala que l’entitat els fa arribar cada any amb motiu de les festes. Es tracta d’una felicitació singular que, més enllà de voler felicitar aquestes dates, convida tothom a encuriosir-se i a reflexionar sobre fets que tenien lloc a l’Altafulla d’ara fa cent anys, és a dir el 1924.

Com és habitual, el document, que s’envia imprès als associats i es pot consultar també en línia, inclou tres apartats diferents com són les actes de l’Ajuntament, els moviments de població que hi havia en aquell moment i un recull de premsa de l’època, de mitjans d’arreu. Amb aquests elements, si bé s’estableix una cronologia, des del Centre d’Estudis d’Altafulla conviden tothom a fer-ne una lectura curiosa i no pas en ordre temporal. D’aquesta manera, com ha explicat el president de l’entitat, Josep Magriñà, al programa ‘L’Hora Local’ d’Altafulla Ràdio, es permet que el lector pugui cercar informació pel seu compte d’allò que s’apunta en la nadala.

Així, Magriñà exposa que en la nadala hi trobarem un context històric i polític, ubicant el lector en uns temps posteriors a la Primera Guerra Mundial i amb una economia que havia de reinventar-se un cop passat el conflicte i amb negocis com una granja d’aviram a la zona de Voramar o la compravenda de carn provinent d’un escorxador local. També destaca el pagament de sous, per exemple al metge o al mestre, a qui també es pagava la casa. Igualment, es referencien impostos com un per a la manufactura, similar a l’actual IAE, que aquell any pujava un 34%. També curiositats com la plantació dels dos pins que saluden imponents a l’arribada a l’ermita de Sant Antoni o la rebuda pomposa al rei Alfons XIII en la seva visita a la vila.

En aquella època tenien lloc també les guerres d’Àfrica, que van provocar una mortaldat molt gran i en les quals també hi havia soldats altafullencs, que van rebre de mans del consistori 15 pessetes. Uns diners destinats a contrarestar, d’alguna manera, el que significava per les famílies perdre l’entrada d’un sou a casa, ja que si l’home estava combatent, no podia treballar.
La recerca i recopilació de dades sobre el 1924 ha recaigut enguany en els germans Balaguer, Teresa i Jaume, a més de comptar amb altres col·laboradors de l’entitat. El document el pot consultar tothom qui ho desitgi al web www.cestudisaltafulla.cat.
Josep Magrinyà, president del Centre d'Estudis d'Altafulla
Josep Magrinyà, president del Centre d'Estudis d'Altafulla
Social
Et recomanem
Parc de Nadal
2, 3 i 4 de gener de 16h a 20h al poliesportiu
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Exposició de pessebres i diorames
Fins el 6 de gener al Museu Etnogràfic
Dissabtes de 17:30h a 20h i diumenges i festius d'11:30 a 14h
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla