Notícies
Foto: Altafulla Ràdio (Arxiu)
15 de febrer del 2024
El Centre Estudis presenta ‘L’Oliverot 28’ i ‘Els indians d’Altafulla’
Ambdues publicacions son fruit del treball del Dr. Salvador Rovira i Gómez, i repassen la història i patrimoni d’Altafulla amb informacions compreses entre els segles XVI i XX
Els amants d’Altafulla, però sobretot de la seva història i patrimoni, tenen una cita aquest divendres 16 de febrer a les 19h a la sala Teresa Manero. I és que el Centre d’Estudis d’Altafulla hi ha organitzat una doble presentació de llibre. D’una banda ‘L'Oliverot 28’, que des de l’entitat expliquen que són els nous “29 retalls d'història d'Altafulla. 8è. Lliurament” de les troballes de la feina d'arxiu que ofereix un dels seus membres fundadors, el professor emèrit d'Història Moderna de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Rovira i Gómez. I de l’altra, l’últim treball de Rovira a títol particular titulat ‘Els indians d'Altafulla (1765-1833)’.

Pel que fa a ‘L’Oliverot’, Rovira ha explicat als micròfons d’Altafulla Ràdio que tots els articles estan compresos entre els segles XVI i XX. Es tracta d’escrits curts per tal de poder ser ampliats en forma d’articles més llargs i complets de cara a properes edicions de la revista anual ‘Estudis Altafullencs’, i que per la seva forma ja permeten deixar entreveure, ha dit el professor, “l’edifici històric d’Altafulla”. De fet, Rovira ha destacat l’últim retall del volum, en què Ignasi de Martí al darrer terç del segle XIX va canviar la manera de relacionar-se amb els seus arrendataris de la terra mitjançant contractes.

Paral·lelament, en el cas del llibre sobre els indians d’Altafulla, aquest comprèn el període entre els anys 1765 i el 1833. Rovira hi explica, amb noms i cognoms, com 69 altafullencs van fer les amèriques. Assegura que és molt curiós repassar de qui eren fills, l’any que marxaven i quan i de quina manera tornaven a Catalunya. Alhora, el doctor en Història Moderna ha destacat el patrimoni que van deixar els indians a Altafulla després d’haver-se enriquit, amb cases senyorials, per exemple, com les del carrer del Forn i del carrer de Baix. Tot i així, ha lamentat que aquests edificis no siguin tan impressionants com els que es van aixecar en aquesta mateixa època a altres localitats properes.

El Centre d’Estudis d’Altafulla ha anunciat que a la presentació d’aquest divendres al vespre, cada soci de l’entitat que hi assisteixi ja podrà recollir sense cap cost tant ‘L'Oliverot 28’ com ‘Els indians d'Altafulla (1765-1833)’.

Salvador Rovira, professor emèrit d'Història Moderna de la Facultat de Lletres de la URV
Salvador Rovira, professor emèrit d'Història Moderna de la Facultat de Lletres de la URV
Social
Et recomanem
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla