Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
05 de juny del 2017
El Cos d’Agents Rurals i l’Ajuntament d’Altafulla treballen per reintroduir les òlibes a la muntanya de Sant Antoni
A principis del mes de maig, es va instal·lar una caixa niu a la Torre del Telègraf amb tres pollets d’aquesta espècie, provinents d’un centre de recuperació de fauna
L’òliba era una de les aus rapinyaires més habituals a la zona del Baix Gaià ara fa trenta anys. La urbanització, la proliferació de raticides, i la dificultat de supervivència d’aquesta espècie han fet, però, que a dia d’avui se’n vegin molt pocs exemplars al nostre territori.

L’any 2003, la Fundació Territori i Paisatge i l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla van començar a treballar en la reintroducció d’aquesta au a la zona de la desembocadura del riu Gaià. Una tasca que ara es trasllada a la muntanya de Sant Antoni d’Altafulla, de la mà del Cos d’Agents Rurals de l’Àrea Bàsica del Tarragonès i l’Ajuntament d’Altafulla.

Ambdues entitats han segellat un acord de col·laboració amb la voluntat de garantir la supervivència de l’òliba al municipi. A principis del mes de maig, els agents rurals van instal·lar una caixa niu a la coneguda com a Torre del Telègraf amb tres pollets d’aquesta espècie, provinents d’un centre de recuperació de fauna. Una iniciativa conjunta per la qual l’alcalde, Fèlix Alonso, s’ha mostrat molt satisfet.

Segons ha explicat Pau Melià, cap de l’àrea bàsica del Tarragonès, són els mateixos agents rurals els que s’encarreguen d’alimentar diàriament els tres pollets i de confirmar-ne el bon estat de salut. També els han anellat per facilitar una identificació posterior. Unes tasques que calculen que deixaran de fer d’aquí a quinze dies, quan ja estaran preparats per sobreviure sols. Un d’ells, de fet, ja ha alçat el vol, i ara cal comprovar amb una càmera nocturna si encara hi torna per agafar aliment.

La intenció és que “creixin, es facin grans, surtin del niu, i sobrevolin i ocupin la muntanya de Sant Antoni”. Els dos exemplars que encara es protegeixen al niu tenen aproximadament dos mesos.

L’alcalde ha explicat que la reintroducció d’òlibes al municipi torna a mostrar “la predisposició del consistori de donar-li un valor afegit a la nostra natura”. Ha recordat que a la Finca Canyadell també es va intentar, sense èxit, la reintroducció de ratpenats.

En el cas de les òlibes, la intenció és deixar-hi el niu tot l’any per tal que la propera primavera tornin per aparellar-se i nidificar de nou. Aquest projecte de reintroducció d’òliba també s’ha dut a terme a altres tres municipis del Camp de Tarragona.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Pau Melià, cap de l’Àrea Bàsica d'Agents Rurals del Tarragonès
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla