31 d'octubre del 2019
El crisantem, la flor per excel·lència de Tots Sants
El gladiol, el clavell, i el lliri són altres de les espècies més demandades per recordar els difunts
En la majoria de cultures, les flors són un element imprescindible per acompanyar els difunts. I a casa nostra, el crisantem és, sense cap mena de dubte, la flor per excel·lència de Tots Sants. El seu moment de màxima esplendor arriba un cop passat l’estiu, i la tardor és un moment òptim per gaudir de la seva bellesa. N’hi ha més de 200 espècies, tot i que la més destacada entre els productors tarragonins és la ‘tunder’. Enguany, però, gran part de la producció s’ha vist afectada pel temporal que es va viure arreu del territori ara fa uns dies, i farà variar les comandes de molts centres de jardineria. És el cas, per exemple, del Garden Gaià del Grup La Rasa d’Altafulla, el qual aposta per prop d’un 80% de producció de terres tarragonines, i de poc més d’un 20% del Maresme.
Desvincular el crisantem de la diada dels difunts és molt complicat i esdevé una de les grans lluites dels professionals de la jardineria. Joan Maria Vidal n’ha destacat diversos aspectes com ara la seva resistència, la capacitat de tornar a brotar, i la gran varietat de mides i colors.
És cert, però, que per Tots Sants, s’ofereixen crisantems en multitud de colors i presentacions de tot tipus, ja sigui en flor tallada o en planta de test. El responsable del Garden Gaià ha explicat que habitualment en els nínxols que toquen a terra s’hi posen plantes, mentre que en els que s’ubiquen en alçada s’opta pels rams. Es poden trobar diverses opcions a partir dels vuit o nou euros.
A banda del crisantem, el gladiol, el clavell, i el lliri són altres de les flors més demandades per Tots Sants.
Joan Maria Vidal, responsable del Garden Gaià
Joan Maria Vidal, responsable del Garden Gaià