Foto: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
04 de març del 2022
El Fons Català de Cooperació desaconsella la recollida de material
Afirmen que és molt costós econòmicament i mediambientalment i que és molt més efectiu donar diners
Malgrat la bona voluntat dels milers de persones que s'han ofert per recollir material, aliments i productes de primera necessitat per enviar a Ucraïna, des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament es desaconsellen aquestes accions.
L'entitat, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona, insta la població a solidaritzar-se amb el poble ucraïnès mitjançant l'enviament de diners a uns comptes corrents habilitats amb aquesta finalitat. S'assegura que, malgrat la pulsió ciutadana de ser solidari donant productes, "no totes les accions són útils i resolutives", per aquest motiu el Fons Català afirma que la millor manera d'assegurar-se que els fons arriben a destí convertits en ajuda real és vehicular-los a través d'organitzacions que treballen a terreny. En aquest sentit, el mateix Fons ha obert dos comptes per fer arribar les donacions i que es poden consultar en la seva pàgina web.
BBVA, codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627
Es tracta d'uns comptes destinats a la campanya que el Fons realitzarà a les fronteres amb Ucraïna i que passa per donar assistència a les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d'un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, suport a projectes executats per entitats humanitàries i solidàries.
Així mateix, desaconsellen no fer enviaments d'aliments roba o medicaments per diverses qüestions que cal tenir en compte, segons expliquen.
Asseguren que l'ajuda triga massa en arribar i es perd temps a més de resultar costós econòmicament i mediambientalment. Cal tenir en compte també que en el cas dels medicaments s'ha d'atendre a les regulacions de les autoritats sanitàries en cada país. I en el cas de roba i altres materials, es podrien adquirir a un cost més econòmic en els països més pròxims a la zona en conflicte i que compten ara mateix amb un elevat nombre de refugiats. Igualment, la proximitat amb les persones afectades permet conèixer millor quines mancances tenen per comprar el que veritablement necessiten.