20 d'agost del 2021
El Govern elabora el primer Pla de prevenció d’incendis forestals a les terres del Francolí i el Baix Gaià
L’Ajuntament d’Altafulla i l’Associació Mediambiental la Sínia creuen que és totalment necessari, si bé cal veure com s’executa i amb quins recursos
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha elaborat el primer Pla d’Infraestructures Estratègiques Bàsiques de Prevenció d’Incendis Forestals a la Zona d’Alt Risc i de Protecció Prioritària Preferent de les terres del Francolí i del Baix Gaià. El document, que ja s’ha presentat a les autoritats locals i supramunicipals, com l’Ajuntament d’Altafulla, identifica un seguit d’actuacions que s’han de dur a terme per evitar la propagació d’incendis forestals, facilitar-ne l’extinció i garantir la seguretat en l’operativa.
El projecte també pretén ser un instrument de protecció per a les persones i els habitatges, ja que es tracta d’una zona densament poblada on hi ha molt contacte entre àrees forestals i urbanitzades. Des de l’Associació Mediambiental la Sínia, que custòdia bona part dels entorns naturals del Baix Gaià, creuen que és important apostar per la prevenció d’incendis al territori, si bé també remarquen que hi ha molts valors naturals amb els quals cal contar a l’hora de fer qualsevol intervenció. Ho explica el coordinador de l’entitat, Hèctor Hernández.
Per la seva part, l’Ajuntament d’Altafulla també comparteix que es tracta d’una bona notícia per protegir el medi natural tan ric que hi ha al Baix Gaià, i també a les Terres del Francolí. Ara bé, com ha dit la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, “caldrà veure com s’executa i quins recursos tindrem per fer-ho”.
El Pla estableix un conjunt d’àrees estratègiques de gestió forestal, és a dir, petites zones que permetin acotar el marc d’actuació i facilitar la presa de decisions. Per donar cobertura a aquestes àrees, es proposa implementar una xarxa funcional bàsica de vials, que ha de facilitar la circulació dels equips d’extinció d’incendis, i un conjunt de punts de reserva d’aigua en forma de basses o d’hidrants.
També es proposa l’establiment de franges perimetrals en aquelles zones de contacte entre els àmbits urbà i forestal, de manera que la reducció de combustible hi faciliti la circulació i alenteixi el ritme d’un incendi. Igualment, s’estableix la necessitat de determinar zones de baixa càrrega de combustible al voltant dels vials, i d’eliminar totalment la càrrega de combustible tant en els vials com en els punts de reserva d’aigua per convertir-los en zones de seguretat.
El Pla cobreix una àrea de 25.190,31 hectàrees que corresponen a 27 municipis de 3 comarques diferents. Aquest territori, que inclou l’Anella Verda de Tarragona, és una de les zones més poblades i amb una major superfície de contacte entre els àmbits urbà i forestal. Des de l’any 1987, aquesta àrea ha estat afectada per 370 incendis forestals, que han calcinat un total de 4.171,24 hectàrees.
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental la Sínia
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient