16 de desembre del 2020
El Govern oficialitza la compra dels terrenys de la Plana del Vinyet per gairebé 1 MEUR
Amb aquesta compra es garanteix la preservació d'aquest espai d'alt valor mediambiental a tocar d'Altafulla i de la desembocadura del Gaià
El Govern català ha aprovat l'adquisició, a través de l'Institut Català del Sòl i amb càrrec al Fons del Patrimoni Natural, de les finques del sector del Vinyet situades a la vora de l'espai natural de la desembocadura del riu Gaià, al terme municipal de Tarragona i al límit de terme amb Altafulla. Es destinarà un total de 935.000 euros a la seva compra a la propietària, que és l'elèctrica Endesa.
De fet, a la zona l'Incasòl ja hi té una finca en propietat, on s'hi ubica una antiga fàbrica ara en evident estat de degradació. Al seu entorn actualment l'Associació Mediambiental La Sínia, que col·laborarà en la gestió de l'espai junt amb la Generalitat, hi està fent proves per recuperar la biodiversitat de l'espai tot recuperant els aiguamolls que existien a la zona i la vegetació de ribera que li és pròpia. El coordinador de La Sínia, Hèctor Hernández, explicava en aquesta emissora, un cop anunciada l'adquisició dels terrenys, com pot transformar-se aquest espai en benefici del medi ambient i de tota la ciutadania que en podrà gaudir.
La Plana del Vinyet té, doncs, un interès paisatgístic, natural, cultural i social singular. Està pràcticament aïllada respecte a infraestructures viàries i ferroviàries, fet que no és gaire habitual a l'àrea del litoral de Tarragona i Barcelona. Tampoc no està afectada per infraestructures urbanes o industrials i presenta un aprofitament agrícola baix. Tot plegat, ha contribuït a preservar aquesta zona dels impactes que afecten bona part dels trams baixos dels rius a Catalunya.
Des del Govern es referma la idea que la compra d'aquests terrenys permetrà reforçar l'espai d'interès natural de la desembocadura del Gaià que es troba just al costat i que està protegit com a refugi de fauna salvatge i com a Zona d'Especial Conservació (ZEC) de la xarxa Natura 2000 amb el nom de Costes del Tarragonès.
L'adquisició per part de la Generalitat respon a una necessitat d'incrementar el grau de protecció d'aquesta àrea i s'emmarca dins de l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que aposta per recuperar natura, i és un dels primers resultats tangibles del Fons del Patrimoni Natural, que serà gestionat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i, posteriorment per la nova Agència de la Natura.
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia