18 de setembre del 2017
El món local suma els seus esforços davant "la persecució política que pateixen els representants municipals"
712 alcaldes, investigats per col·laborar amb el referèndum, s’han reunit aquest dissabte al Palau de la Generalitat
El món local ha tornat a sumar esforços aquest cap de setmana davant la decisió de la fiscalia de citar a declarar 712 alcaldes, en qualitat d'investigats, per col·laborar amb el referèndum. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut els batlles aquest dissabte al matí a la plaça de Sant Jaume en un acte reivindicatiu i de suport a l'1 d'octubre.
Després de visitar la casa consistorial de Barcelona, els alcaldes han travessat la plaça encapçalats pel president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fins al Palau de la Generalitat. La ciutadania també ha estat al costat dels representants municipals amb crits de “votarem”, “independència” i “no esteu sols”.
L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha estat un dels encarregats de representar els centenars d’alcaldes presents a l’acte, juntament amb els alcaldes i alcaldesses de Girona, Llívia, Sant Joan de les Abadesses, Berga, Corbera d'Ebre, Sabadell, Albatàrrec i Mollerussa.
Al Pati dels Carruatges del Palau de la Generalitat, Eduard Rovira ha començat el seu discurs parlant dels “esforços de la política municipal per endreçar la vida local i garantir el benestar a la ciutadania, que se sumen als que dediquem a defensar la democràcia i la voluntat de la gent”. En aquest sentit, el batlle torrenc ha insistit que “el procés ha nascut als carrers amb la voluntat de les persones que votaran l'1-O”, i que “la Nova República ha de ser una de les eines per eliminar arbitrarietats de governs allunyats dels nostres ideals de societat, com també ho han de ser les urnes com a expressió més clara de democràcia”.
Eduard Rovira ha rebutjat “el tarannà de l’Estat espanyol, que no només no vol escoltar el poble de Catalunya, sinó que a més s’està esforçant molt per fer-nos callar”.
761 alcaldes ja han respost a la Generalitat de Catalunya que col·laboraran amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre amb els locals que habitualment es fan servir com a centres de votació. Ho han fet signant el decret de suport al referèndum, amb el qual han manifestat el ple suport a la convocatòria.
En total, 824 ajuntaments han respost a la carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, per demanar el seu suport a l’1-O. D’aquests, només 60 batlles han dit que no hi col·laboraran, entre ells l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso. Són únicament tres els alcaldes que encara no han decidit si facilitaran o no que es posin les urnes.
La persecució política que pateixen els representants municipals, així com les entitats favorables a la celebració del referèndum ha estat un dels temes centrals de l’acte d’aquest dissabte al matí a Barcelona. Precisament, durant la tarda, la Policia Local de Torredembarra ha tallat la llum de la plaça Mossèn Joaquim Boronat del municipi per evitar un acte a favor del referèndum, organitzat per la CUP. Així ho ha denunciat la formació a través de les xarxes socials, des d'on ha demanat als ciutadans que se solidaritzin amb ells i vagin a la plaça.
Paral·lelament, els organitzadors han anat a buscar generadors i han procedit amb l'acte, que ha reunit unes 200 persones. Davant d'això, els agents han comunicat els responsables de l’organització que informarien la fiscalia dels fets.
Ara fa uns dies, la Policia Local d’Altafulla també rebia la certificació dels Mossos d’Esquadra per investigar qualsevol preparatiu a favor del referèndum que se celebri a l’Ajuntament. La confirmació va arribar després que la mateixa Fiscalia nomenés les policies locals de Catalunya com a policies judicials.
Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra