28 de març del 2017
El nou model de l’Escola d’Adults centra el debat del ple d’Altafulla
L’ordenança municipal sobre recollida i tractament de residus urbans, i una gestió sostenible de la platja han estat altres dels punts que han marcat la sessió d’aquest dilluns al vespre
El nou model que ha de definir l’Escola Municipal d’Adults en els propers mesos ha estat un dels punts centrals del ple de l’Ajuntament d’Altafulla d’aquest dilluns al vespre. El debat ha sorgit arran de l’aprovació de l’ordenança fiscal número 27 que en regula la seva taxa.
La modificació ve donada per la voluntat de l’equip de govern de “redissenyar” el projecte de centre. La intenció, segons el regidor d’Educació, Xavier Rofas, és que es basi en els següents quatre pilars: formació per l’ocupació, adreçada a persones en situació d’atur; formació contínua, per a treballadors en actiu; activitats d’intermediació laboral, encarades a l’orientació i la inserció; i eficiència de l’actual catàleg d’accions formatives.
L’edil ha avançat que el proper 4 d’abril es reunirà el Consell d’Educació per començar a abordar aquest nou model, així com la incorporació de la persona que gestionarà el centre, que es preveu a finals d’any.
La variació de l’ordenança passa també per la recerca de “l’equilibri pressupostari”. Segons ha explicat Xavier Rofas, l’aportació econòmica de l’Ajuntament supera el 80%, mentre que la dels usuaris de l’escola no arriba al 20%. Una situació que, segons paraules de l’edil, “genera un gran desequilibri”.
Una altra qüestió que ha motivat la modificació és “la competència inadequada amb altres escoles d’idiomes”. Rofas ha apuntat que “principalment es dóna en els nivells més avançats i en els cursos especials, que pateixen un increment més substancial”.
Tant des de L’EINA com des de C’s, han demanat a l’equip de govern que es defineixi el plantejament. La regidora independentista Alba Muntadas ha sol·licitat “el compromís de potenciar i fomentar els cursos de català, de definir els criteris, i que tot plegat passi pel consell abans de passar per ple”, mentre que el portaveu de C’s, Alberto Moreno, ha requerit que “es presentin aquells aspectes bàsics que es desconeixen i no s’expliquen”.
El regidor d’Educació ha convidat a ambdues formacions a participar al Consell del proper 4 d’abril, on es presentarà l’esborrany del projecte definitiu. Finalment, C’s ha votat a favor, i L’EINA s’hi ha abstingut a l’espera de conèixer més detalls.
Un altre dels punts que ha generat debat entre govern i oposició ha estat la moció presentada per L’EINA, referent a la promoció d’una gestió sostenible de la platja. La formació independentista no defensa el sistema actual ja que considera que “no és sostenible ni econòmicament ni ecològicament”. Alba Muntadas ha recordat que el seu grup ha demanat “per activa i per passiva un estudi mediambiental”, i ha tornat a reclamar la convocatòria del Consell de Gestió, que, segons ha afegit, “és un dels requisits obligatoris per rebre la Bandera Blava”.
Des del govern, l’alcalde, Fèlix Alonso, ha apuntat que “cal buscar un equilibri perquè, ens agradi o no, el turisme és una part essencial de l’economia del poble”. En aquest sentit, ha destacat que “governar no vol dir fer allò que t’agrada, sinó allò que sigui més positiu per la població”. A més, ha apuntat que “no tenim ni la competència ni els mitjans, i no podem aturar allò que no ens correspon a nosaltres”. Tot i els moviments de sorra que cada temporada s’han de dur a terme a la platja, el batlle ha destacat que “gràcies a l’ajuda del Ministeri d’Agricultura i del departament de Costes, tenim una platja el suficientment digne com perquè la gent hi torni cada any”.
La sessió d’aquest dilluns al vespre també ha servit per aprovar l’ordenança municipal sobre recollida i tractament de residus urbans. El regidor de Serveis, Micha Preuss, ha volgut destacar que “les ordenances no han de ser estàtiques sinó dinàmiques”, i considera, per tant, que “s’han d’adaptar a la realitat i buscar la unificació de criteris”. Les modificacions fan referència a la formulació d’algunes de les instruccions; a la variació en els trams de les sancions i a l’enduriment de les mateixes; i a l’ús del servei de recollida porta a porta de matèria orgànica en el cas dels comerços “per evitar que els contenidors es col·lapsin de cara a l’estiu”.
Des de L’EINA han agraït la reunió informativa que van mantenir amb el regidor responsable de l’àrea, i han aconsellat a la resta de regidors “prendre’n exemple”. La regidora Alba Muntadas ha demanat explícitament “exposar les coses abans que estiguin fetes perquè tothom pugui dir la seva”. També ha aprofitat per proposar la creació del Consell de Serveis per poder-se discutir el nou contracte de la recollida de la brossa amb el Consell Comarcal del Tarragonès.
El regidor de Serveis ha reconegut la dificultat de detectar aquest tipus de pràctiques incíviques, i ha avançat que “des del consistori estem en contacte amb l’Agència Catalana de Residus per tal que un especialista formi la Policia Local en aquest àmbit perquè els agents puguin actuar amb seguretat”.
El ple també ha ratificat per unanimitat el conveni urbanístic entre el consistori i la Junta de Compensació en el marc del Pla Parcial ‘Els Munts’, que ja es va aprovar amb caràcter inicial el passat mes de gener, i que en el seu moment ja va passar per la corresponent Comissió d’Urbanisme.
També ha tirat endavant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) relativa a l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. Una moció que els va fer arribar la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM).
La corporació també ha sotmès a votació una moció presentada pel grup municipal PDeCAT en condemna a la judicialització de la política per part de l’Estat espanyol. AA i L’EINA hi han votat a favor, i C’s hi ha votat en contra.
També s’han votat altres dues mocions, en aquest cas presentades per L’EINA. Després de l’adhesió al manifest ‘Casa vostra, casa nostra’, la formació independentista ha proposat ara una nova moció referent a l’acollida immediata a Catalunya de persones refugiades i migrants, a la qual AA, PDeCat i C’s també hi han donat el seu suport.
L’altra moció de L’EINA s’ha centrat en l’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum amb la voluntat, segons ha apuntat Jordi Molinera, de “fomentar polítiques favorables per decidir el futur del país”. AA i PDeCAT hi han votat a favor, i C’s hi ha votat en contra.
La sessió ha estat precedida per un minut de silenci en record a les víctimes per violència de gènere. Segons dades facilitades per la regidora de Polítiques de Gènere, Marisa Méndez-Vigo, en el que portem d’any vint dones han estat assassinades a mans dels seus companys.
Xavier Rofas, regidor d'Educació
Micha Preuss, regidor de Serveis
Alba Muntadas, regidora de L'EINA