24 d'octubre del 2017
El Parlament de Catalunya celebrarà un ple monogràfic aquest dijous per donar resposta al 155
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està disposat a assistir el mateix dijous al Senat per rebatre’n l’aplicació
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està disposat a anar dijous al Senat per exposar les al·legacions a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, prevista per l'executiu de Mariano Rajoy. La cambra alta ha començat aquest dilluns els tràmits per aprovar-ne l’aplicació en un ple extraordinari aquest mateix divendres.
L'endemà del ple monogràfic previst aquest dijous al Parlament. La Junta de Portaveus ha acordat aquest dilluns al matí convocar aquesta sessió específica sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya i els seus possibles efectes.
Aquest dimarts es constituirà la comissió encarregada de tramitar els acords que dissabte va anunciar Rajoy. En formaran part 27 senadors i serà davant d'aquest òrgan que Puigdemont podrà explicar-se i presentar al·legacions. Entre els membres de la comissió hi ha quatre catalans: Xavier García Albiol, del PP, Miquel Àngel Estradé, d'ERC, Josep Lluís Cleries, del PDeCAT, i Óscar Guardingo, d'Units Podem.
També aquest dimarts, quedarà fixat l'ordre del dia del ple del Senat. Una convocatòria de la qual resta pendent el Parlament per tal de concretar l’horari del ple monogràfic de la cambra catalana.
Mentrestant, el Govern espanyol ha insistit que la Generalitat encara té una última opció abans de l’aplicació definitiva del 155. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit en una entrevista a Onda Cero que si abans de divendres, el president de la Generalitat aclareix que no ha declarat la independència “el Senat té capacitat d'adaptar-se al que Puigdemont i el Parlament facin”.
Paral·lelament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha insistit en la seva voluntat de “dialogar”. Durant la 23a Nit de l’Empresari de la patronal CECOT, ha assegurat que intentarà “arribar a acords”.
El president ha insistit que “mai s’és tard per al diàleg”, però també ha remarcat que per dialogar “en calen dos” i “si un no vol, no té dret a paralitzar els anhels i les esperances de l’altre”. Puigdemont s’ha mostrat convençut que “Catalunya guanyarà encara que vinguin dificultats perquè guanyar té molt a veure amb la dignitat”.
Qui manté ben ferma la via del diàleg és la Comissió Independent per a la Mediació, el Diàleg i la Conciliació, creada a iniciativa del Col·legi d'Advocats de Barcelona.
El Paranimf de la Universitat de Barcelona s’ha omplert aquest dilluns al migdia per escoltar les propostes de diversos experts sobre el conflicte entre els governs català i espanyol. En l’acte, s’ha demanat als dos executius una “treva” per no tirar endavant cap mesura unilateral i deixar passar un temps abans de posar-se a dialogar.
Entre les diverses propostes, alguns dels intervinents han proposat convocar eleccions a Catalunya i fer una reforma de la Constitució per convertir l’estat en un país confederal. Això, segons ells, permetria “recomposar el trencament” que actualment existeix a la societat catalana i espanyola. Els experts encara veuen viable la possibilitat d'arribar a una solució política.
Mentrestant, però, la Comissió Europea ha avalat aquest dilluns l’activació de l’article 155 a Catalunya, després de considerar que es troba dins del “context constitucional”. El portaveu de la institució, Margaritis Schinas, ha reiterat la posició de la Comissió de respecte a “l'ordre constitucional i jurídic d'Espanya”, una posició que és “ben coneguda” des de principis d'octubre, i que “ha defensat en diverses ocasions" el mateix president de la institució, Jean-Claude Juncker.
L'executiu comunitari també ha volgut deixar clar que una Catalunya independent sortiria immediatament de la Unió Europea (UE).