Notícies
Fotos: Terres del Gaià
06 de maig del 2019
El patrimoni fluvial del riu Gaià centra la X Marxa de les Terres del Gaià
La iniciativa ha festejat el seu desè aniversari aquest cap de setmana amb un nou recorregut de 65 km des del naixement, a Santa Coloma de Queralt, fins a la seva desembocadura, a Tamarit
La Marxa de les Terres del Gaià ha celebrat una edició ben especial aquest cap de setmana. La iniciativa ha festejat el seu desè aniversari amb un nou recorregut per la llera del riu Gaià. Un itinerari de 65 km des del naixement, a Santa Coloma de Queralt, fins a la seva desembocadura, a Tamarit.

Promoure el coneixement de l’entorn natural i reivindicar el patrimoni natural, cultural i social d’aquesta regió és el principal objectiu que persegueix l’activitat. En aquesta desena edició, però, ha dedicat especial atenció al patrimoni fluvial. El naturalista i coordinador de l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla, Hèctor Hernández, ha destacat la gran presència de molins, rescloses, i síquies, que “ens expliquen com la societat ha anat creixent al voltant del riu”.

La Taula del Gaià ha estat un altre dels eixos centrals de l’edició d’enguany. Es tracta d’un acord de col·laboració entre més d’una vintena d’ajuntaments, els quatre consells comarcals i la Diputació de Tarragona, que pretén recuperar els valors naturals i paisatgístics del riu, impulsar la via blava Camí del Gaià, i posar en valor la identitat dels territoris que en formen part. Tant l’Associació Terres del Gaià com l’Associació Mediambiental La Sínia faran d’observadors de tots aquests debats.

Un tema recorrent en cada edició de la Marxa és l’embassament del Catllar. Fa temps que les entitats i els municipis del territori debaten sobre el futur del pantà. Hèctor Hernàndez n’ha destacat una “visió cada vegada més global”, i la “interacció” entre els diferents trams.

La ruta va començar el divendres a Santa Coloma de Queralt fins a arribar a Querol, i va recórrer els municipis de Les Piles, Biure de Gaià, Pontils i Santa Perpètua. El dissabte va ser el torn de la ruta Querol-Montferri, passant pel Pont d'Armentera, Santes Creus, Aiguamúrcia, Vila-rodona i Vilardida, que va culminar amb una actuació musical a càrrec del grup Julivert. La tornada des de Montferri fins a Tamarit va tenir lloc el diumenge, resseguint les poblacions de Vilabella, Renau, El Catllar, Ardenya, la Riera de Gaià, Ferran i Altafulla.

El desè aniversari de la Marxa de les Terres del Gaià es va complementar el passat 1 de maig amb un passeig per Sant Magí de Brufaganya, origen llegendari del riu, i un tast de productes de les Terres del Gaià.
Hèctor Hernàndez, coordinador de La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de La Sínia
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla