26 de juliol del 2016
El Ple d’Altafulla aprova cedir el fons documental de la Família Martí Puigmartí a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona
Es tracta d’un arxiu d’elevat interès històric i científic sobre els experiments d’Antoni de Martí Franquès
L’Ajuntament d’Altafulla va celebrar ahir al vespre el darrer ple ordinari abans de les vacances d’agost. Una sessió amb molts punts de tràmit i en què el contingut es va centrar en l’aprovació de la cessió del fons documental de la Família Martí Puigmartí, amb documents del prestigiós científic Antoni de Martí i Franquès, a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona per manca d’espai en les dependències municipals. Restava a l’Ajuntament des del 1995.
A partir d’ara, es podrà consultar el fons documental en aquesta seu de l’Arxiu de la Rambla Vella de Tarragona, ens depenent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El Ple ho va aprovar per unanimitat. En aquest sentit, el regidor de l’EINA a l’oposició, Jordi Molinera, va celebrar la gestió per tal que aquest arxiu es conservi en bones condicions, al mateix temps que va demanar a l’alcalde, com a diputat al Congrés, que fes d’intermediari a la cambra per demanar al Ministeri de Cultura que financés unes obres de renovació del mateix Arxiu Històric Provincial de Tarragona.
El Ple també va aprovar per unanimitat el reconeixement de la titularitat privada, per part de la família Baldrich, d’uns terrenys adjacents al Puntet, on s’han realitzat les obres del nou dipòsit de pluvials i que han estat cedits a l’Ajuntament d’Altafulla perquè hi dugués a terme les obres d’una vorera per l’interès públic de la ciutadania.
Altres punts que es van posar sobre la taula van ser una moció de l’EINA en què demanava una gestió sostenible de la platja basada en els seus valors naturals.
La proposta no va prosperar pels vots en contra de l’equip de govern (AA+CDC), que va argumentar el seu vot desfavorable en què molts dels punts ja s’estaven complint, i perquè l’EINA no va voler modificar certs aspectes de la redacció de la proposta. També es va manifestar al respecte l’alcalde d’Altafulla, Félix Alonso.
El Ple també va aprovar per unanimitat una moció de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament del Món Local en Defensa de l’Acollida de les Persones Refugiades.
El que sí que no es va poder debatre va ser una moció d’urgència que presentava el grup de l’EINA. El Ple va votar en contra de la urgència i per això no es va portar a votació. L’EINA instava a l’Ajuntament d’Altafulla, a través d’aquesta moció, a posicionar-se sobre l'article publicat el passat dijous per part del director del Diari de Tarragona.
El text de Josep Ramon Correal va despertar la indignació de nombrosos ciutadans tant de la ciutat com d'arreu de Catalunya i de l'Estat per, segons alguns d'ells, justificar les agressions sexistes. La moció consistia a que el consistori demanés la dimissió de Correal, i que es retirés d'aquest mitjà de comunicació tota publicitat institucional.
Marisa Méndez-Vigo, regidora de Patrimoni
Jordi Molinera, portaveu de l'EINA
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla