22 de novembre del 2024
El Plenari d'Altafulla debatrà una moció conjunta perquè els nadons es puguin inscriure al poble d'origen dels seus progenitors
Es vol que consti com a lloc de naixement el de l'empadronament, independentment si és on hi ha el centre hospitalari on s'ha produït el part
Un canvi en la nova llei del Registre Civil implica que els nadons queden inscrits a les poblacions on s'ubica l'hospital on naixen i no en el municipi on estan empadronats els seus progenitors i on han de residir. Aquesta dada consta per sempre més com a lloc de naixement en tota la documentació personal dels nounats, DNI o passaport per exemple, i té efectes legals.
És per això que tots els grups que conformen el Plenari de l'Ajuntament d'Altafulla s'han posat d'acord per demanar que aquesta modificació es faci enrere, ja que si no, els nadons que neixin a partir d'ara (i de fet, des de fa uns mesos) no puguin inscriure's com a nascuts a Altafulla i quedin inscrits a la ciutat on hi ha l'hospital on efectivament han nascut per raons imperatives. Això succeeix amb totes les poblacions de la contornada, amb el seu centre de referència a Tarragona o el Vendrell.
Fins ara, la llei permetia inscriure els nadons a una població diferent de la de naixement si era el lloc de residència dels progenitors en cas de no haver-hi hospital. Només calia que després del part, l'hospital, un cop introduït al programa informàtic el lloc d'empadronament dels pares, marques aquest municipi per enviar al seu registre civil la petició d'inscripció del nadó. I així quedava el seu fill o filla inscrit al registre del seu poble, un cop aquest tramitava el certificat.
Una altra via per fer la inscripció era que els progenitors, si així ho demanaven, fessin personalment el tràmit al registre civil dels seus pobles en lloc de fer-ho el centre hospitalari.
D'aquesta manera, els registres civils dels diferents municipis, al fer la inscripció al sistema informàtic, clicaven en una fitxa un indicador complementari segons el qual, a efectes legals, constava com a lloc de naixement el municipi on eren empadronats els pares, i així, per tant, a la documentació personal de cada nadó posava el seu poble.
Com s'exposa en la moció, aquest és un fet totalment inacceptable que vulnera els drets dels nounats a constar inscrits com a nascuts al seu municipi de residència i té efectes legals i conseqüències de per vida. A més, distorsiona la realitat històrica dels municipis en falsejar les estadístiques històriques de naixements entre altres.
Ara, però, aquesta opció ja no és possible i és el que es vol revertir amb aquesta petició que compta amb unanimitat al Plenari i serà aprovada dilluns.