02 d'octubre del 2017
El referèndum des de l’òptica de la política municipal altafullenca
Altafulla Ràdio ha parlat amb els regidors que conformen el plenari municipal per conèixer com van viure la jornada d’aquest diumenge
El món local ha viscut amb molta intensitat la jornada d’aquest diumenge. A Altafulla, tot i que la votació s’ha desenvolupat amb normalitat i sense incidències, la política municipal ha estat pendent de com es desenvolupava el procés de votació arreu de Catalunya i quina era la resposta del Govern Espanyol.
L’alcalde, Fèlix Alonso, s’ha mostrat “preocupat” pels ferits, i ha lamentat “una actuació desproporcionada de la Policia Nacional i la Guàrdia en un dia que hauria d’haver estat una festa”. El batlle no va cedir espais municipals per desenvolupar la votació, ni tampoc ha anat a votar aquest diumenge. Ha insistit que ha estat “una mobilització amb urnes”, tot i reconèixer “haver dubtat en algun moment davant de les imatges que s’estaven veient arreu del territori”. Ha puntualitzat, però, que “no era moment de sentiments, sinó de cap”.
Davant de la possibilitat anunciada pel govern català de Declaració Unilateral d’Independència (DUI), el batlle ha insistit que “el que m’agradaria és que negociessin un referèndum pactat i efectiu, com a única possibilitat de sortir de forma normal i natural, si així ho desitja el poble de Catalunya”. Ha lamentat, però, que “tant el govern català com l’espanyol estan inhabilitats per aquest diàleg”.
Fèlix Alonso s’ha mostrat “pessimista”, i ha lamentat que “l’acció-reacció” dels darrers dies continuarà aquesta setmana.
La regidora Montse Castellarnau (AA) també ha lamentat “una càrrega dels cossos policials de l’Estat molt desproporcionada davant del que pretenia ser el referèndum, un acte d’expressió de la ciutadania”. Per contra, ha celebrat “les bones maneres i la bona actitud de la ciutadania que ha mantingut la tranquil·litat davant d’aquestes instigacions”.
A títol personal, ha reconegut que li hagués agradat que “el referèndum hagués estat aprovat per les dues parts”. Per a Montse Castellarnau venen dies “d’incertesa”, tot i que ha assegurat que “el govern espanyol no pot mirar cap a un altre costat perquè el que està passant a Catalunya és molt gros, i d’alguna manera o altra se’ns ha de donar resposta”.
Montse Castellarnau ha explicat que no ha anat a votar aquest diumenge “per motius de salut”, i “per coherència” ja que entén que “si des del càrrec de regidora dic que hem d’actuar segons marqui la llei, i sabent de la il·legalitat del referèndum, no podia anar a votar”.
La regidora Marisa Méndez-Vigo (AA) ha titllat “d’indignant, irresponsable, i absolutament intolerable com s’han comportat les forces d’odre públic espanyoles”, i ha demanat “sentit comú i sentit de democràcia”.
Tot i que ha reconegut “no veure clar el que passarà a partir d’ara”, ha assegurat que “el que més desitja, per sobre de tot, és una moció de censura contra Rajoy i que desaparegui del mapa”.
Marisa Méndez-Vigo ha explicat que sí que va sortir al carrer, però que no va anar a votar perquè “aquest referèndum no tenia les garanties ni la credibilitat que hauria d’haver tingut”. Tot i que ha reconegut les seves preferències per un estat federal, s’ha mostrat a favor de la independència, “fent les coses ben fetes”.
El regidor Jaume Sànchez (AA) ha reconegut haver viscut la jornada d’aquest diumenge de manera “molt intensa i molt a flor de pell”. Ha lamentat que no s’hagi pogut desenvolupar amb normalitat a causa de les amenaces de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, i ha destacat “les ganes de la gent de votar”.
Jaume Sànchez veu “cada vegada més evident que les coses han de canviar i que hauran de posar-se a dialogar”. Per ell, “després de la celebració del referèndum i de la resposta de la gent, ara la postura de força moral la té la Generalitat”. Espera també que hi intervingui la Comunitat Europea.
Jaume Sànchez ha anat a votar i ha votat que sí “per les meves conviccions personals”. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que “hem d’agafar el nostre camí i poder decidir per nosaltres mateixos”.
El regidor Micha Preuss (AA) ha felicitat la Policia Local i els Mossos d’Esquadra per un comportament que ha titllat “d’exemplar”. De la jornada, també n’ha destacat una “organització molt fluïda”, i el fet que s’hagi desenvolupat sense incidències al municipi.
Sobre el futur, ha explicat que és “una incògnita”. Sigui com sigui, ha titllat “d’imprescindible que hi hagi alguna forma de diàleg perquè sinó la situació es radicalitzarà i es perdrà encara més el control”.
El regidor Jordi Molinera (L’EINA) s’ha mostrat “molt satisfet” de la jornada viscuda aquest diumenge, “malgrat les incerteses i les dificultats”. Ha celebrat “la resposta de la gent d’Altafulla, així com de les persones que van fer possible la votació”.
Per Molinera, el proper pas és que “el Parlament assumeixi els resultats del referèndum, que no és altra que els ciutadans de Catalunya han decidit constituir el país en una República Independent”.
Jordi Molinera s’ha mostrat “estranyat per l’absència d’alguns regidors durant tota la jornada, tenint en compte la situació d’anormalitat que es vivia a molts punts del país”, i ha lamentat que “l’alcalde es mantingués al marge de tot aquest procés”.
El regidor Dani Franquès (L’EINA) ha explicat que el que ha passat aquest diumenge a Altafulla ha estat “un acte de redefinició del sí”. S’ha mostrat “molt satisfet del comportament i la resposta de la ciutadania, fins i tot fent cua durant hores per poder votar”. També ha destacat la participació de la gent del ‘no’. Com a apoderat, ha reconegut que va viure “una barreja d’emocions contingudes per garantir que tot funcionés”.
Per Dani Franquès, el full de ruta a partir d’ara és ben clar: “seguir endavant i poder aconseguir aquesta República Catalana el més aviat possible”.
La regidora Alba Muntadas (L’EINA) ha fet una valoració “molt positiva” de la jornada. N’ha destacat la “gran mobilització de la ciutadania en una jornada reivindicativa, però alhora festiva i pacífica”. Ha lamentat la situació que es va viure a molts punts de Catalunya, i ha celebrat que a Altafulla es desenvolupés sense aldarulls.
El regidor Pere Gomés (PDeCat) valora la jornada des de dues vessants. D’una banda, des de la vessant “més que positiva” que s’ha viscut al municipi amb “tot preparat, tot previst, la implicació de la gent, i la resposta de les més de 2.300 persones que han anat a votar”. I de l’altra, la que s’ha viscut a moltes poblacions de Catalunya. “La cara negativa d’un Estat que ha perdut el seny, la cordura, i qualsevol credibilitat a nivell internacional i a nivell d’Espanya”. Pere Gomés afegeix que “marca un abans i un després claríssim, i destapa d’una vegada per totes una transició que no ha superat durant 40 anys”. El regidor de PDeCat sentencia que “aquesta és la seva derrota”.
Pere Gomés insisteix que “ara cal mirar endavant i portar el resultat al Parlament de Catalunya perquè obri en conseqüència”. Per a Gomés “no té altra sortida que declarar la independència de Catalunya perquè hi ha un mandat, un resultat, i una majoria aclaparadora, que encara seria més gran si no ens haguessin robat per la força i amb violència més de 400 urnes”.
El regidor Xavier Rofas (PDeCat) ha parlat de “participació extraordinàriament alta, malgrat les inclemències que tot el món ha pogut veure”. També ha destacat “la persistència de totes aquelles persones que han acompanyat durant tota la jornada la celebració del referèndum”.
Pels propers dies, espera que “els esdeveniments es desenvolupin amb la major severitat i prudència possible”. Xavier Rofas ha insistit que és “un procés d’anys”, i ha recriminat que “no se’ns ha escoltat ni s’ha sabut gestionar la situació per part del Govern espanyol”.
Ha celebrat que, “amb pas ferm i convicció, el procés ha culminat on vam dir que arribaríem i és inevitable continuar endavant”.
Altafulla Ràdio no ha pogut contactar amb el regidor de C’s, Alberto Moreno.
L'Ajuntament d’Altafulla s’ha concentrat a la plaça del Pou aquest dilluns al migdia per rebutjar la greu vulneració de drets i llibertats que ha patit Catalunya aquest 1-O. El nombre de ferits a les càrregues de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional s'ha elevat a 844 persones.