Notícies
Foto: ACN
29 d'abril del 2021
El SEM activa el vol nocturn a l'hospital Joan XXIII de Tarragona
L'helicòpter permet estalviar mitja hora en el trasllat de pacients crítics cap a Barcelona
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat l'operativa de vol nocturn a l'heliport de l'hospital Joan XXIII de Tarragona. Malgrat que l'autorització ha trigat dos anys a arribar per "motius administratius", diuen, el centre tarragoní ja pot traslladar pacients crítics fins als hospitals de Barcelona durant la nit. Com a mínim la meitat de les derivacions que fins ara es feien per carretera podran fer-se amb l'helicòpter medicalitzat, cosa que suposarà un estalvi de temps de mitja hora. La del Joan XXIII es converteix en la tretzena helisuperfície de Catalunya que està disponible les 24 hores. Des de juliol del 2018, el SEM ha operat 472 vols amb l'helicòpter entre les vuit del vespre i les vuit del matí. La mitjana és d'uns 15 al mes.

L'operativa nocturna donarà servei a les 530.000 persones que tenen l'hospital Joan XXIII de Tarragona com a centre de referència i suposa un pas més en l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic, alhora que s'alliberaran recursos que fins ara es dedicaven a fer trasllats per carretera.

La cap de mitjans aeris del SEM, Mercedes Val, ha explicat que se'n beneficiaran pacients que necessitin una atenció d'alta tecnologia en hospitals de Barcelona, com ara els que presentin un aneurisma o lesions medul·lars gràcies a l'equipament amb què compten els vehicles, equiparables a una UCI.

L'arribada d'aquests vols en franja nocturna permet incorporar equips pediàtrics neonatòlegs d'alta especialització i poder traslladar un nounat prematur de Tarragona a Barcelona en la meitat de temps que per carretera.

Per la seva banda, el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, ha admès que, malgrat que el vol nocturn era una demanda de fa temps, no s'ha pogut concretar abans per "motius administratius" relacionats amb l'obtenció dels permisos corresponents. Malgrat tot, el gerent se n'ha mostrat satisfet perquè el nou recurs permetrà afrontar casos urgents "amb la màxima agilitat possible".

Amb la de l'hospital Joan XXIII, a Catalunya ja hi ha tretze helisuperfícies disponibles les 24 hores. A la demarcació ja estaven habilitades les del Sant Joan de Reus i el Verge de la Cinta de Tortosa.

En el cas del Joan XXIII, aquest nou servei ha obligat a fer diverses accions de millora, treballs d'abalisament i il·luminació per garantir l'aterratge i l'enlairament nocturn amb totes les mesures de seguretat. Aquesta operativa es fa entre les vuit del vespre i les vuit del matí, cada dia de l'any.
Mercedes Val, cap de mitjans aeris del SEM
Ramon Descarrega, gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona
Social
Et recomanem
Diada de Sant Jordi: fira i activitats
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla