Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
29 de gener del 2020
El temporal Glòria evidencia la necessitat de deconstruir el litoral altafullenc
Els efectes de la llevantada han evidenciat la urgència de plantejar una reformulació de l’estructura del passeig marítim
El treball de camp sobre la futura gestió sostenible de la platja d’Altafulla va a bon ritme, i Xisco Roig, responsable de la consultoria ambiental Qu4tre, té previst presentar-ne les conclusions entre els mesos de febrer i març. El temporal Glòria ha fet paleses les necessitats que ell mateix i l’Ajuntament d’Altafulla van posar damunt la taula a mitjans del mes de novembre. Els efectes de la llevantada han evidenciat la urgència de plantejar una reformulació de l’estructura del passeig marítim, que, segons Roig, hauria de passar per “una petita deconstrucció de Botigues de Mar que permetés una renaturalització de la platja, així com la reordenació d’alguns elements que tenen moltes connotacions de construcció urbana i que no han d’interferir en el manteniment natural de l’espai”. La idea seria reduir l’amplada del passeig en aquells punts que disposa d’una major superfície. Segons el responsable de la diagnosi, aquest replanteig “no condicionaria la capacitat ni de càrrega ni de serveis”.

Per Xisco Roig, la d’Altafulla és una de les platges que demostren que “les experiències de regeneració artificial no funcionen”. Ha criticat que “han aportat volum i superfície per acabar tornant al seu estat primogènit”, i ha parlat del “caràcter regressiu cap a una platja eminentment urbana”, i d’un passeig –sobretot en la seva part central- un pèl “sobredimensionat”.

Ha apuntat que el d’Altafulla no és un cas aïllat, sinó que es tracta d’un model que s’ha seguit arreu del litoral. Val a dir, però, que juga amb “avantatge” respecte a altres platges, donat que disposa d’una part sud i d’una zona nord que podrien funcionar com a reservoris de sorra. Pel que fa al tram que toca amb Tamarit, n’ha destacat “una gestió coherent” per part dels ajuntaments d’Altafulla i Tarragona, que han permès convertir-lo en “un dipòsit sedimentari natural. Quant al sector nord, també ha apuntat que podria funcionar com a tal.

Pendents encara de conèixer les conclusions de l’estudi, una de les accions més immediates passa per donar continuïtat a la renaturalització d’aquesta zona del Fortí. L’actuació ja es va posar en marxa en la darrera edició de la jornada mediambiental ‘Viu la platja!’, i reprendrà aquest dijous de la mà dels alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) d’Auxiliar en Vivers i Jardins. Retiraran els dits de bruixa i les atzavares per plantar-hi espècies autòctones, i abalisaran la zona. Aprofitaran la intervenció per traslladar a primera línia de mar la cymodocea que el temporal Glòria hi va acumular. Malgrat que no previndrà de futures llevantades, Xisco Roig ha assegurat que sí que “en pal•liarà els efectes i ajudarà a la retenció de la sorra”. En aquest sentit, ha titllat “d’encertada” la mesura del consistori.
Xisco Roig, responsable de la consultoria ambiental Qu4tre
Xisco Roig, responsable de la consultoria ambiental Qu4tre
Xisco Roig, responsable de la consultoria ambiental Qu4tre
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla