18 de maig del 2016
El TSJC condemna la Generalitat a pagar 300.000 euros a una família d’Altafulla per retirar-li la custòdia dels seus fills
Tot i que diversos informes mèdics i psicològics descartaven els maltractaments, la DGAIA va allargar la custòdia dels menors en mans dels serveis socials fins que no hi va haver sentències judicials fermes
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a pagar 300.000 euros a una família d'Altafulla a qui va retirar la custòdia dels seus dos fills durant més de dos anys per suposadament maltractar el fill gran acabat de néixer. La sentència –a la qual ha tingut accés Altafulla Ràdio- estima parcialment el recurs contenciós administratiu interposat pels veïns Antonio Ferrer Sánchez i Vanessa Gassull Boucharel, en representació dels seus dos fills, contra el departament de Benestar i Família de la Generalitat. Els pares demanaven un milió d'euros d'indemnització, una xifra que el TSJC ha rebaixat a 300.000 euros, 75.000 per cada membre de la família.
El primer dels fills va néixer el 19 de novembre del 2009 per cesària, després d'un llarg part amb complicacions. Tot i així, va anar cap a casa, però el 29 de desembre del mateix any, va ingressar a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb greus lesions cerebrals, com una hemorràgia intracranial, hematomes subdurals, fractura d'un os cranial, convulsions, policontusions i deteriorament neurològic greu. Això va fer que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), seguint el protocol de prevenció d'abusos infantils, assumís la custòdia del menor. Quan el setembre del 2010 va néixer el germà petit, la DGAIA també es va quedar la custòdia, per prevenir possibles maltractaments.
El cas va arribar a un jutjat de família de Tarragona i a un jutjat penal del Vendrell, on diversos informes mèdics van apuntar que les lesions cerebrals eren conseqüència del complicat part, i no pas de l'anomenat síndrome del sacseig del nadó. Aquest síndrome provoca que el cervell reboti a les parets òssies del crani, causant greus lesions internes. Però el nadó no tenia el mateix tipus de lesions, ni els anomenats contracops. A més, un informe psicològic descartava que els pares tinguessin el perfil de progenitor agressiu. Tampoc ni als serveis socials ni als Mossos d'Esquadra els constaven antecedents dels pares.
La DGAIA va establir un programa de visites dels pares als fills d'una hora setmanal al domicili familiar i amb la presència d'una educadora social, que més tard es va incrementar. Tot i que diversos informes mèdics i psicològics descartaven els maltractaments, va allargar la custòdia dels menors en mans dels serveis socials fins que no hi va haver sentències judicials fermes descartant les agressions físiques.
Una situació que el TSJC considera ara que “no hauria d'haver practicat com un automatisme burocràtic".