17 d'octubre del 2019
El Tsunami Democràtic demana que la protesta no sigui violenta malgrat la "brutalitat policial" dels últims dies
La tercera nit de protestes a Catalunya contra la sentència del Suprem ha estat marcada de nou per veritables escenes de caos i enfrontaments entre barricades de foc
“Serenitat, determinació, civisme i no-violència”. Aquestes han estat les darreres paraules del discurs que ha ofert per sorpresa el president de la Generalitat, Quim Torra, passades les 12 de la nit d’aquest dimecres. Un discurs breu, però contundent en què ha volgut rememorar l’1-O i apel·lar al seu esperit. Ha volgut remarcar que “el moviment independentista no és ni ha estat mai violent”, i ha asseverat que “això s’ha d’aturar ara mateix”.
La tercera nit de protestes a Catalunya contra la sentència del Tribunal Suprem ha estat marcada de nou per veritables escenes de caos i enfrontaments entre barricades de foc a Tarragona, Barcelona, Girona, Lleida, i Manresa. Diversos cotxes, arbres i mobiliari urbà han cremat en diferents punts del país, mentre la policia espanyola i els Mossos carregaven contra els manifestants.
Segons han informat fonts policials, els aldarulls s'han saldat amb 32 detinguts i 24 Mossos d'Esquadra ferits. De moment, hi ha 12 persones arrestades a Barcelona, 11 a Lleida, 5 a Tarragona, 3 a Girona i 1 a Manresa.
Davant dels fets de les darreres hores, el moviment Tsunami Democràtic ha demanat que la protesta contra la sentència del Suprem no sigui violenta malgrat la “brutalitat policial”, que considera “completament inacceptable” i per la qual exigeix que s'assumeixin responsabilitats polítiques. Ha remarcat que “la no violència és l'eina més potent” que té el moviment independentista per “fer evident la demofòbia de l'Estat”.
El Tsunami Democràtic ha demanat que tothom el segueixi a les xarxes socials i, especialment, al canal de Telegram, on ja té més de 275.000 seguidors. Ara, l’organització ha preparat una aplicació per comunicar-se amb la ciutadania. Ja ha demanat que s’instal·li i es validi en tants telèfons com sigui possible, i ha explicat que treballen en una versió per a iPhone.
En un missatge difós a Twitter, ha apuntat que cal ser conscient que la mobilització “pot durar mesos o anys” i que la desobediència civil no pretén crear un conflicte sinó resoldre’l.
Davant de la demanda d’assumir responsabilitats polítiques, finalment, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comparegut públicament per defensar l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Ha atribuït els aldarulls de les darreres hores a “grups reduïts de manifestants violents”, que ha qualificat de “provocadors” i “agitadors”, i ha demanat “aïllar-los”. En aquest sentit, ha assegurat que no s'està donant “cap motiu” per aplicar la Llei de Seguretat Nacional perquè la policia catalana està garantint el dret a manifestació i l'ordre públic. Durant la seva compareixença, el conseller ha descartat dimitir.
Aquest dimecres al vespre també ha comparegut el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per exigir al president de la Generalitat que condemni “sense excuses i sense pal·liatius” l'ús de la violència.
Mentrestant, aquest dijous al matí, Torra ha tornat a comparèixer, en aquesta ocasió al Parlament, per explicar quina ha de ser la resposta institucional a la sentència del Suprem. Durant el seu discurs, ha sentenciat que “cap tribunal impedirà a la cambra catalana debatre sobre el dret a l’autodeterminació, ni a aquest president a impulsar iniciatives sobre aquest dret”. En aquest sentit, Quim Torra ha defensat tornar a posar les urnes aquesta legislatura.
Quim Torra, president de la Generalitat