Notícies
Foto: Ajuntament de Creixell
12 de febrer del 2024
Els ajuntaments de Creixell i Roda de Berà ja han interposat setze sancions per abocaments incontrolats de restes vegetals a la via pública
La retirada de contenidors destinats a aquesta fracció fruit de les accions incíviques fa que la problemàtica passi d’un municipi a un altre
Els ajuntaments de Creixell i Roda de Berà han de fer front a la proliferació dels abocaments incontrolats i irregulars de restes vegetals durant els últims mesos. L'increment de la presència de restes als punts habilitats per a industrials i jardiners als respectius municipis s'ha vist agreujat perquè també s'hi llencen altres residus, com vàters, matalassos o andròmines. Davant d'això, el govern de Roda de Berà ha pres la decisió "dràstica" de retirar els 33 contenidors de la via pública per obligar els professionals a portar els residus a la deixalleria. Però això ha acabat traslladant el problema a la localitat veïna de Creixell. I de fet, els consistoris demanen civisme i ja han interposat setze sancions aquest mes de gener passat.

Des de l’Ajuntament de Roda de Berà expliquen que es va reorganitzar el servei de recollida de restes vegetals a principis de gener davant la situació de "desbordament" que patien. El seu alcalde, Pere Virgili, ha explicat que recollien les deixalles vegetals tres cops per setmana dels 33 contenidors que havien habilitat. En total s’arribava a la xifra de 100 contenidors de poda a la setmana, ja que els abocaments de petits industrials els col·lapsaven i hi apareixien voluminosos. El batlle, de fet, ha lamentat que això “costava més diners que reciclar la mateixa poda”, i calcula que l'abocament "indegut" ha suposat que el cost del tractament d'aquests residus s'hagi incrementat fins a un 130%.

L'alcalde de Roda de Berà ha explicat que van començar a patir els abocaments incontrolats quan El Vendrell va retirar els contenidors destinats per a aquests residus de la zona costanera. Això ha creat un efecte dominó entre els municipis d'aquesta àrea, ja que la problemàtica s'ha traslladat fins a la població veïna de Creixell, justament en el moment que el consistori rodenc també ha optat per la retirada dels contenidors.

Així mateix, el regidor de Serveis i Comerç de Creixell, Jaime Serret, calcula que les deixalles dipositades s'han multiplicat per quatre des de finals de desembre. Per la qual cosa, estan fent un estudi de tots els industrials de la localitat per tal de controlar on porten les restes. També han engegat una campanya de conscienciació per revertir la mala praxi en els vuit contenidors que tenen ubicats estratègicament al municipi.

Tot i que l’alcaldessa de Creixell, Montserrat Muñoz, confia que no seran necessàries accions "més dràstiques", tampoc les descarta, si no se soluciona la problemàtica. Diu que per ara no tenen quantificat el sobrecost d'aquests abocaments perquè no els han arribat les factures de les últimes descàrregues dels residus del Consell Comarcal, però ha assenyalat que l'increment ha estat "notable". També ha suposat un sobrecost per a les arques municipals del consistori rodenc, que estudia dur a terme la recollida porta a porta de podes petites.

L'Ajuntament de Roda de Berà ja ha interposat deu denúncies des de principis d'any. L'any passat, va obrir 27 expedients sancionadors i va fer 51 advertiments. L'ordenança de civisme i convivència ciutadana prohibeix buidar, abocar o dipositar qualsevol mena de residu a la via pública. Aquestes infraccions comporten sancions de fins a 750 euros. En el cas de Creixell, les multes poden anar des dels 300 fins als 600 euros. Ara tenen prevista una modificació de l'ordenança per endurir aquestes penalitzacions. I segons dades del consistori, enguany, ja han posat sis sancions.
Social
Et recomanem
Revetlla de Sant Joan
23 de juny a partir de les 21h a la zona verda del Castell
Programa complet a: www.altafulla.cat
Taller 'Educació sexual i literatura'
25 de juny a les 17h al museu etnogràfic
Inscripcions al Whatsapp: 608 589 530
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Programa complet a: www.altafulla.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla