08 d'octubre del 2024
Els alumnes del nou PFI d'Hoteleria estrenen la cuina de l'Esplai d'Altafulla
L'equipament, que ha comptat amb una inversió de 40.000 euros, permetrà la formació pràctica dels estudiants i també donarà servei de menjar a la gent gran
Aquest dimarts 8 d'octubre s'ha estrenat oficialment la cuina de l'Esplai de la Gent Gran d'Altafulla, un espai bàsic per al desenvolupament pràctic dels alumnes del nou Programa de Formació i Inserció (PFI) 'Auxiliar d'hoteleria: cuina i serveis de restauració', que es va posar en marxa el passat setembre. Aquesta cuina, que ha estat equipada al llarg de les últimes setmanes, a partir d'ara permetrà als estudiants realitzar les seves pràctiques en un entorn real i completament adaptat a les necessitats del sector de la restauració. De fet, la seva posada en funcionament arriba després de superar alguns contratemps inicials que van endarrerir les instal·lacions durant els primers dies de curs. La inversió total en aquest equipament ha estat d'uns 40.000 euros, aportats per l'Ajuntament d'Altafulla.
El nou PFI substitueix el Pla de Transició al Treball (PTT), que fins al curs passat estava enfocat en vivers i jardins, i que ara gira cap al sector de l'hostaleria i la restauració. D'aquesta manera, com ha explicat la coordinadora territorial a Tarragona del departament d'Educació i Formació Professional encarregada dels programes de formació i inserció, Rebeca Valero, el PFI s'adapta a la demanda laboral del municipi i la Costa Daurada, marcada pel turisme i la necessitat de personal qualificat en aquest àmbit.
A més de les assignatures pràctiques relacionades amb l'àmbit de la cuina i els serveis de restauració, els estudiants també cursen matèries generals com ara "Estratègies i eines de comunicació", "Entorn social i territorial", "Estratègies i eines matemàtiques" i "Incorporació al món professional". A aquestes assignatures s'hi afegeixen mòduls específics per a l'adquisició de competències tècniques en cuina, com ara "Tècniques elementals de servei", "Elaboració culinària bàsica", "Preelaboració i conservació d'aliments", així com formació en prevenció de riscos laborals. Tot plegat, permet als alumnes formar-se en un sector amb bones perspectives d'ocupació. En aquesta línia, el tècnic de cuina del PFI, Andreu Girona, ha manifestat haver quedat sorprès en veure els coneixements d'alguns alumnes tot i ser el primer dia de pràctiques.
La posada en marxa de la cuina no només suposa una millora en la formació d'aquests joves, sinó que també serà un punt de referència per a la comunitat altafullenca. La raó és que està previst que pròximament s'utilitzi per preparar els àpats que es destinaran a les persones grans d'Altafulla, tant per servir-les al menjador de l'Esplai com per servir a domicili. Així ho ha destacat la Primera Tinent d'Alcaldia i regidora de Gent Gran i Educació, Eva Martínez. A més, hi ha la voluntat que, a mitjà termini, la cuina es converteixi en un espai obert a tota la ciutadania, amb un enfocament especial en la gent gran, tot oferint menús saludables i econòmics "per tal de promoure una alimentació equilibrada i accessible".
En aquest sentit, Martínez ha destacat la importància d'aquest projecte, que no només cobreix les necessitats formatives dels joves, sinó que també crea un "servei essencial" per a la població més vulnerable. Segons la titular d'Educació, "la formació en hostaleria obre moltes portes als estudiants, ja sigui per accedir al mercat laboral o per continuar amb estudis posteriors, alhora que es contribueix a millorar la qualitat de vida de la gent gran del poble".
El nou Programa de Formació i Inserció 'Auxiliar d'hoteleria: cuina i serveis de restauració', que s'impulsa des de l'Institut d'Altafulla, va destinat a joves d'entre 16 i 21 anys que no han obtingut el títol de l'ESO i no estan matriculats en cap altra formació oficial. L'objectiu del programa és oferir-los una via formativa per a la seva inserció laboral o bé facilitar l'accés a cicles formatius de grau mitjà.
Rebeca Valero, coordinadora territorial a Tarragona del departament d'Educació i Formació Professional
Andreu Girona, tècnic de cuina del PFI
Eva Martínez, regidora d' Educació d'Altafulla