Notícies
Foto: Horta Germans Blanch
02 de maig del 2019
Els Germans Blanch d’Altafulla tanquen la temporada del calçot amb més d’1 milió d’unitats venudes
La xifra en el conjunt de la IGP Calçot de Valls s’eleva fins els més de 15 milions de cebes. Enguany, la campanya s’ha allargat més de l’habitual
Els Germans Blanch d’Altafulla fan un balanç positiu de la temporada del calçot. Les pluges de la tardor no van afavorir gaire la collita, i van fer perillar la campanya ja que l’excés d’aigua no va permetre recalçar les cebes quan tocava. El bon temps i unes temperatures agradables durant l’hivern, però, han permès salvar la collita amb més d’un milió d’unitats venudes. En el conjunt de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, la xifra ha ascendit fins els més de 15 milions.

Enguany, la temporada s'ha allargat més que altres anys, donat que la Setmana Santa ha caigut més tard de l’habitual. No ha estat el cas dels Germans Blanch, que van tancar la campanya a finals del mes de març.

Els productors d’Altafulla ja pensen en les dues properes temporades. Ara fa uns mesos, tècnics biòlegs de la Fundació Miquel Agustí van seleccionar un seguit de motes per convertir-les en llavor. Aquestes ja han estat trasplantades i comencen a brotar. Serà d’aquí on posteriorment s’extreguin les llavors per la collita del 2021. Segons ha explicat Joan Albert Blanch, “un procés llarg i de molta feina”. Ha reconegut que la competència que ve de fora fa molt difícil la supervivència de la pagesia. Per aconseguir-ho, assegura que “cal dedicar entre 12 i 15 hores diàries al camp, i no tothom està disposat a fer-ho”.

Per Joan Albert Blanch, la IGP Calçot de Valls és “la garantia de qualitat”. El fet d’haver de complir amb els requisits que estableix la normativa per ser etiquetats dins del segell, fa que els seus productors siguin els únics que poden assegurar un calçot de “la màxima qualitat”.

La IGP Calçot de Valls va néixer l’any 2001 com a resposta a la demanda dels agricultors del Camp de Tarragona. Va ser una proposta del departament d’Agricultura de la Generalitat amb la voluntat d’aconseguir un reconeixement adequat a la qualitat del producte que s’estava produint. Els Germans Blanch van ser un dels productors fundadors de l’entitat, i en Jordi va ser-ne durant quatre anys el president.

A finals del mes de gener, els altafullencs van ser reconeguts de nou amb el segon premi del Concurs de Cultivadors en la 38a Gran Festa de la Calçotada de Valls. El Jordi i el Joan Albert van aconseguir, per quart any consecutiu, situar-se al capdavant dels prop d’una cinquantena de productors que aglutina la IGP.

El passat mes d’abril també van esdevenir un dels protagonistes de la fira de productes de proximitat de Caprabo.
Joan Albert Blanch, un dels responsables de l'Horta Germans Blanch
Joan Albert Blanch, un dels responsables de l'Horta Germans Blanch
Social
Et recomanem
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 19h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Pleamar Vintage Market
18 i 19 de maig al parc de Voramar
Programa complet a: www.pleamarmarket.com
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla