04 d'octubre del 2018
Els Germans Blanch es preparen per calçar 25 mil quilos de ceba dolça que asseguren una bona temporada de calçots
Les pluges d’agost no afectaran finalment la qualitat ni la producció d’aquesta ceba dolça a Altafulla
Tot i que les pluges d’agost van retardar-ne la sembra, el cultivador de calçots de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, l’altafullenc, Jordi Blanch, ha explicat a Altafulla Ràdio que ja ha acabat la sembra i que finalment el temps no ha afectarà ni qualitat ni la producció d’aquesta apreciada ceba dolça.
L’explotació agrícola Germans Blanch, que produeixen cada any a les seves hortes d’Altafulla més d’un milió de calçots per a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que inclou les comarques del Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, han completat la sembra i, tot i que l’aigua ha retardat la plantació de la llavor dues setmanes, finalment no els ha fet patir.
Enguany, els germans Blanch han plantat 25 mil quilos de ceba dolça en els terrenys que tenen a Altafulla. Ara, el següent pas és regar perquè arrelin i brotin i, quan tinguin un pam, calçar la ceba, que vol dir cobrir-la de terra perquè al desembre ja es pugui collir algun calçot, com explica el cultivador Jordi Blanch.
Els productors i el temps marquen el ritme de la temporada i de l’aparició dels primers calçots, tot i que com assegura Jordi Blanch, els restauradors insisteixen per començar, ja al desembre, la temporada de calçotades.
L’època forta, però, és després del Nadal, de mig gener fins al març i fins i tot s’allarga ara l’abril. Una temporada que cada vegada s’allarga més per l’acceptació que té aquesta ceba dolça a tot Catalunya, un producte del territori que cada vegada s’introdueix més a la cuina, a banda de ser l’ingredient principal d’una bona calçotada.
Tot i que a principis de setembre, abans de començar la sembra, semblava que l’excés d’aigua podria portar algun problema, finalment les pluges no han afectat gens el cultiu i tampoc ho faran en la qualitat del producte.
Jordi Blanc, que és un dels màxims productors de calçots de la IGP Calçot de Valls, no s’atreveixen a avançar encara com anirà la temporada perquè la temperatura de la tardor decideix la data de collita.
L’any passat, els germans Blanch Altafulla van tornar a demostrar que el Baix Gaià també és bona de calçots i van endur-se el tercer premi de la trentena edició del concurs de cultivadors de calçots adherits a la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls. Jordi Rovira, de Torredembarra, va ser-ne el guanyador per segon any consecutiu. El concurs es celebra cada any en el marc de la Gran Festa de la Calçotada que es fa l’últim diumenge del mes de gener a Valls. El jurat en valora la qualitat, la llargada de la part blanca del calçot, el gruix, la uniformitat i la textura del producte.
Jordi Blanch, agricultor dels Germans Blanch d'Altafulla
Jordi Blanch, agricultor dels Germans Blanch d'Altafulla
Jordi Blanch, agricultor dels Germans Blanch d'Altafulla