Notícies
Foto: IGP Calçot de Valls
15 de novembre del 2017
Els Germans Blanch preveuen una producció de prop d’1.300.000 de calçots aquesta temporada
Altafulla acollirà el proper 1 de desembre unes jornades tècniques sobre el conreu de calçot de la IGP Calçot de Valls
Diversos restaurants del territori ofereixen des de fa setmanes a les seves cartes els calçots més primerencs de la temporada. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que aglutina una cinquantena de pagesos de les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, arrenca la campanya amb la previsió de produir entre 12 i 15 milions de cebes amb la seva etiqueta. Les Explotacions Hortícoles Germans Blanch d’Altafulla són unes de les majors productores del segell, i enguany preveuen arribar a 1.300.000 calçots. Un dels seus responsables, Joan Albert Blanch, ha explicat als micròfons d’Altafulla Ràdio que “el bon temps d’aquesta tardor, i el lleuger descens de les temperatures de les darreres setmanes fan preveure una bona campanya”.

Tot i això, a Altafulla encara no és temps de collir-los. Joan Albert Blanch ha apuntat que a altres zones més fredes poden plantar les cebes més aviat, i, per tant, també poden collir-les abans. En zones costaneres, però, els terminis van una mica més endarrerits, i al municipi no es començaran a collir fins a finals de desembre o principis de gener.

La voluntat de la IGP Calçot de Valls és garantir uns mínims de qualitat davant l’extensió dels camps de cultiu d’aquest tipus de ceba dolça.
Per estar etiquetats amb aquest segell han de tenir una cama blanca d’entre 12 i 15 centímetres de llarg, i l’arrel no ha de superar els 2 centímetres. Es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau, del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor.

Cada any, la IGP organitza diferents jornades tècniques a l’entorn dels calçots. Enguany, la nova Junta Directiva de l’entitat ha decidit que aquelles que fan referència al conreu pròpiament dit tinguin un caràcter itinerant. El primer municipi en acollir l’activitat serà Altafulla, el proper 1 de desembre.

No serà, però, fins el 28 de gener, quan es doni el tret de sortida oficial a la campanya amb la Gran Festa de la Calçotada de Valls.
Joan Albert Blanch, productor de la IGP Calçot de Valls
Joan Albert Blanch, productor de la IGP Calçot de Valls
Joan Albert Blanch, productor de la IGP Calçot de Valls
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla