08 de maig del 2019
Els joves MENA de l’Alberg Casa Gran d’Altafulla es traslladen a Torredembarra
Des del passat 16 d’abril s’allotgen a l’antiga Casa de Colònies Voramar del barri dels Munts de Torredembarra, que s’ha habilitat com a centre d’acollida
Els menors estrangers no acompanyats, coneguts com a MENA, que des del passat mes de novembre s’allotjaven a l’Alberg Casa Gran d’Altafulla han canviat d’ubicació. Les reserves turístiques de l’equipament altafullenc van obligar, el passat 16 d’abril, a traslladar la seva residència.
S’allotgen a l’antiga Casa de Colònies Voramar, al barri dels Munts de Torredembarra, que va tancar portes fa quatre anys, i que ara s’ha habilitat com a centre d’acollida. La decisió de buscar un espai proper vol donar resposta a la voluntat de donar continuïtat al procés d’integració dels joves. Alguns estan escolaritzats a Altafulla, i la majoria han establert uns vincles molt importants amb el municipi, les seves activitats, i el teixit associatiu.
Els joves, d'entre 12 i 17 anys, estan sota la tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya.
El Baix Gaià no és l’únic territori català amb presència de joves MENA. Es tracta d’una situació generalitzada. Segons la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, és “una realitat molt present”. Ha remarcat que els MENA “continuen arribant i s'ha d'anar assumint que arribaran”. És per això que creu que “cal veure de quina manera es minimitzen els efectes i es reinsereixen en el sistema de protecció com a menors que són”.
Budó ha defensat la feina que està fent la Generalitat i els esforços que hi està dedicant per abordar la qüestió.
El departament de Treball, Afers Socials i Famílies preveu obrir el proper mes de juny un Centre d'Atenció Immediata (CAI) a la Zona Franca de Barcelona per atendre joves que migren sols. Amb capacitat per a una quarantena de MENA, el centre serà un recurs pioner a tot l'Estat espanyol que vol convertir-se en “l'entrada” al sistema de protecció, i evitar les estades llargues dels menors a les comissaries per tal de ser identificats abans del trasllat a un centre d'acollida.
L'equipament, construït amb mòduls prefabricats, també disposarà d'un espai per als joves que no volen viure en centres d'acollida. Hi tindran les necessitats higièniques i alimentàries correctes i hi podran pernoctar.
El centre estarà gestionat de forma coordinada amb el departament d'Interior ja que comptarà amb una parella de Mossos per fer les identificacions dels joves en un entorn “amable”. També hi haurà una parella d'educadors socials i una parella d'integradors socials les 24 hores del dia.
L'objectiu és oferir als joves una atenció integral “més immediata i respectuosa” amb els drets dels infants que els allunyi de l'estigmatització.
Meritxell Budó, portaveu del Govern