29 de gener del 2024
Els millors calçots del món es fan a l'Horta Blanch d'Altafulla, guanyadora del concurs de cultivadors d'enguany
Els productors altafullencs reivindiquen el paper de la pagesia, indispensable perquè hi hagi calçots i es pugui celebrar la Festa de la Calçotada de Valls
Horta Blanch d'Altafulla s'ha erigit en la guanyadora en el concurs de cultivadors de calçots celebrat aquest diumenge a Valls en el marc de la Gran Festa de la Calçotada. Els pagesos altafullencs han presentat uns calçots que han tingut la talla perfecta per als requisits de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls i que es fixa en la qualitat del producte tot seguint uns paràmetres establerts. Paràmetres com ara el llarg de la part blanca del calçot, que se situa entre 12 i 25 cm, o el diàmetre, entre 1,7cm i 2,5cm mesurat a una distància de 5 cm de l'arrel.
Des de l'Horta, la seva responsable, Laura Blanch, ha explicat a Altafulla Ràdio que el canvi de terrenys de cultiu, passant a fer-se en un camp de regadiu, ha beneficiat la producció d'enguany. Igualment, també ha afavorit que una part de la ceba, com és la fulla, hagi sortit més verda i vigorosa.
Malgrat la satisfacció d'haver estat guanyadora, Blanch ha assegurat que els calçots de tots els productors de la IGP són bons i ha reivindicat la tasca dels pagesos en la producció de productes que, d'una altra manera, no existirien. Per tant, tampoc podrien existir esdeveniments com la Festa de la Calçotada i tot el que genera al seu voltant. Amb especial menció a l'espectacle del concurs per afartar-se de calçots, que any rere any pren protagonisme als pagesos.
Horta Blanch ha assolit el primer lloc en el concurs de cultivadors de calçots després d'haver obtingut segones i terceres posicions en certàmens anteriors recents. La família, però, recorda també que participa en el concurs des dels seus inicis i en alguna ocasió havia aconseguit la primera posició.
Laura Blanch, responsable d'Horta Blanch
Laura Blanch, responsable d'Horta Blanch