14 d'abril del 2025
Els Mossos sospiten que l’Ajuntament d’Altafulla pagava per “feines fictícies” a la consultora d’Herrera i Elena, al 2018
L'empresa també va treballar per a la Diputació de Barcelona, per a Ferrocarrils de la Generalitat i per a altres ajuntaments
Apareixen nous detalls en la investigació sobre la suposada contractació fraudulenta d’una consultora per part de l’Ajuntament d’Altafulla sota el mandat de Fèlix Alonso i d’Alternativa Altafulla (marca local dels Comuns). La consultora era ‘Sinergia, Energia, Dret, Medi Ambient’, que administraven l’exlíder d’ICV Joan Herrera i l’ara exconseller d’Interior Joan Ignasi Elena (ex-PSC i ara membre d’ERC). Els contractes analitzats s’inicien l’octubre de 2017 i s’allarguen fins juliol del 2019, quan per la seva tipologia de contracte menor, hauria d’haver finalitzat l’octubre del 2018. Amb tot es van continuar emetent i pagant factures des d’aleshores i fins juliol del 2019, quan el nou govern municipal (sorgit de les eleccions del maig d’aquell any) va decidir acabar amb la relació contractual amb aquesta empresa.
Segons explica la publicació digital El Món, els Mossos d’Esquadra encarregats de la investigació apunten en els seus atestats d’anàlisi de la documentació requisada que la societat facturava per “feines fictícies o no del tot justificades”. I no només a l’Ajuntament d’Altafulla –quan estava governat per Fèlix Alonso, actual diputat de Sumar al Congrés–, sinó també a altres consistoris com el de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans, Esplugues de Llobregat o la Diputació de Barcelona.
Un escorcoll a la consultora hauria permès al cos policial recollir una gran quantitat de documentació de la qual es destaca que la majoria d’adjudicacions eren per “contracte menor en l’àmbit dels serveis”. Una tipologia contractual que permet més agilitat i menys controls previs de l’adjudicació i que han de ser d’un import inferior a 15.000 euros. A més, molts dels serveis contractats, tenien una clàusula genèrica “d’assessorament jurídic”.
Els contractes han estat “buidats” pels Mossos per analitzar el seu contingut i si realment han tingut algun efecte pràctic, han estat útils o eren simples informes elaborats “a cop de Google”. Les primeres conclusions indiquen que “algunes de les tasques no estaven prou justificades i que les feines podrien ser fictícies”, segons apunta El Món.
Un dels documents que més ha cridat l’atenció als investigadors és un informe de 31 de desembre de 2018 de la mateixa consultora, on desgrana els contractes signats i els serveis concrets prestats a l’Ajuntament d’Altafulla, origen del cas i de la investigació iniciada per l’Oficina Antifrau. En concret, aquest informe de tres pàgines, al qual ha tingut accés El Món, està signat per la tercera sòcia de l’empresa, Judit Ligüerre.
“Les tasques que es van facturar són les pròpies que té qualsevol servei administratiu d’un ajuntament on el secretari i l’interventor hi són sempre”, punten fonts de la investigació i recull El Món. Per tant, serien tasques que no caldria externalitzar a cap consultora.
Per exemple, el document recull informes de “resposta a la consulta sobre la possibilitat que un nou propietari accedeixi a les dades que consten en un expedient anterior” o a la necessitat de demanar una “llicència per pavimentar la base per a la instal·lació d’una piscina desmuntable”.
També afegeix assessoraments “sobre els llocs de publicació dels anuncis oficials” altres que només es descriuen com “assessorament legal”. Fins i tot, van emetre una “nota sobre la interpretació en l’adjudicació dels contractes menors”. Un que emfatitza la policia és un informe sobre la “possibilitat legal d’obrir una porta interior entre dos locals”. També incorporen set reunions en set mesos amb diferents regidors amb l’explicació de “varis urbanisme i altres”.
Un cop finalitzin els atestats, es podran començar a prendre declaracions a implicats i testimonis, entre aquests, previsiblement Fèlix Alonso. La seva condició de diputat al Congrés i , per tant, d’aforat, farà que hagi de ser el Tribunal Suprem qui s’encarregui d’aquestes diligències. Això sí, prèvia petició a la cambra baixa espanyola.