Notícies
Foto: ACN
06 d'agost del 2020
Els pagesos tarragonins, preocupats pels robatoris i els danys de la fauna
La Unió de Pagesos demana al Govern que reguli la implantació de parcs eòlics i solars per protegir la pagesia
Els pagesos tarragonins no abaixen la guàrdia davant els robatoris al camp. Coincidint amb l'època de collita, que arrencarà d'aquí a unes setmanes amb l'avellana, el sector ja ha començat a definir amb els Mossos d'Esquadra l'estratègia a seguir. Des d’Unió de Pagesos s’apunta a que la clau és combinar el patrullatge de la policia catalana amb la tasca dels vigilants rurals, i comunicar ràpidament la presència de vehicles sospitosos.

Els pagesos també eviten deixar eines a les casetes de camp. A més, han anat substituint per elements de plàstic les aixetes i canonades metàl·liques que els lladres solen arrencar per revendre-les com a ferralla.

El coordinador de la Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, ha assenyalat a l'ACN que aquest tipus de robatoris han anat a la baixa perquè els preus que es paguen pel coure o el ferro "no compensen" els lladres.

A banda d'aquest degoteig de robatoris, preocupa la sostracció de gènere, sobretot d'aquell que cotitza més a l'alça. Fa dos anys ho va patir l'ametlla i l'any passat la garrofa.

El coordinador del sindicat al Camp de Tarragona lamenta que la llei tipifiqui els robatoris de fins a 300 euros com una falta lleu ja que aiò permet als lladres anar cada dia a omplir la furgoneta a una finca diferent.

Els pagesos volen més vigilància de l'entorn rural i periurbà durant els mesos d'estiu i l'època de collita, que s'allargarà fins a final d'any. La campanya començarà amb la recollida de les varietats primerenques d'avellana i després vindrà la verema, la garrofa, l'oliva i l'ametlla.

Durant el confinament també s'ha agreujat la problemàtica amb la fauna salvatge, que ocasiona danys als sembrats, hortes i conreus. Guinovart lamenta que amb l'estat d'alarma els permisos excepcionals de caça s'hagin resolt més tard.

Igualment des del sindicat s’apunta a la proliferació de parcs eòlics com una de les altres amenaces importants per al sector. Així, es demana demana una normativa que reguli aquest tipus d’instal·lacions per tal que no afectin les finques agrícoles, més enllà dels parcs naturals que sí estan regulats.
Pere Guinovart, coordinador d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona
Social
Et recomanem
Festa del Grafisme
Dissabte i diumenge, 7 i 8 d'octubre a diferents espais
Tallers, exposicions, performances, música,... Programa a banda
Altafujazz: Victor de Diego on Trane the music of John Coltrane
Dissabte 7 d'octubre, 20.30h, La Violeta
La vida de les elits vora Tarraco, visita guiada Vil·la Munts
Diumenge 8 d'octubre d'11h a 12.30h
Preu: 5€ Entrades a: www.mnat.cat/entrades
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla