05 de gener del 2024
Els pastissers catalans noten la moderació de la inflació: "La gent tindrà tortell de Reis pel mateix preu que 2023"
Els de massapà i nata són els més demandats, tot i que hi ha "innovacions" que també es fan un lloc a les llars
Els pastissers catalans també noten la moderació de la inflació i asseguren que “la gent tindrà el mateix tortell de Reis pel mateix preu que l'any passat", en declaracions del president del Gremi de Pastissers, Antoni Bellart, a l'ACN. El representant del gremi ho atribueix a una lleu rebaixa dels costos, com el de la llum i les matèries primeres, al llarg de 2023.
Bellart preveu que se superaran les vendes d'aquest producte artesanal respecte a l'any que ha quedat enrere, que "ja van ser bones", recorda. Els tortells de massapà i de nata són els més demandats per la clientela, apunta el president de l'entitat, però indica que hi ha "innovacions" de gianduia i 'lemon pie' que també guanyen protagonisme a les taules.
Els obradors enceten el tram final de la campanya de Nadal i les vendes dels tortells de Reis superaran el milió d'unitats, segons els pronòstics de Bellart. Una xifra que s'ha consolidat des de fa cinc o sis anys i que pel president dels pastissers té una explicació: "Som vuit milions i toca un tortell per cada vuit persones, cosa que és normal". Tot i així, admet que molts clients "no en compren un sinó dos" o, fins i tot, no descarta que se n'enduguin més.
Bellart explica que "el dia fort" de vendes és el 6 de gener, quan es concentra al voltant del 80%, encara que sosté que a partir del dia 5 la gent comença a adquirir-los. Aquests clients segueixen apostant pel clàssic de massapà, però "està avançant molt" el de nata i després el de crema, en el qual cada pastisser té "la seva fórmula, amb una aromatització o una altra", ha destacat el president gremial.
Antoni Bellart ha reivindicat la tasca artesanal per elaborar els tortells de Reis davant la fabricació industrial: "La gent quan se l'emporta està acabat de coure". La feina arrenca dos o tres dies abans i a la nit "cal anar-los coent" i, en canvi, "l'industrial ves a saber quan està fet", assevera Bellart. Defensa la confecció heretada "dels avantpassats", basada en obtenir "un brioix ric, fet amb pausa" i recalca utilitzar "productes de qualitat".