26 de maig del 2016
En marxa la campanya de prevenció i de lluita contra el mosquit tigre a Altafulla
L’empresa Blau i Verd s’encarregarà, per quart any consecutiu, de fer-ne el tractament, i dedicarà especial atenció també a l’estratègia comunicativa i pedagògica. La regidoria de Medi Ambient demana col·laboració ciutadana
Altafulla ja ha posat en marxa la campanya de prevenció i de lluita contra la proliferació del mosquit tigre. L’Ajuntament tornarà a treballar de la mà de l’empresa Blau i Verd aquesta temporada. Serà el quart any consecutiu que la companyia s’encarregui de fer el tractament al municipi fins ben entrat el mes d’octubre. Un dels responsables, Jordi Bru, ha avançat en una entrevista a Altafulla Ràdio que, “més enllà del tractament, que esdevé la part més visible, enguany dedicaran especial atenció també a l’estratègia comunicativa i pedagògica”.
Hi ha previstos tallers de sensibilització a les escoles del municipi, un porta a porta amb cartes i consells a tenir en compte, i la penjada de cartells als tòtems informatius i en aquells punts de major afluència de vilatans. A dia d’avui ja han començat les primeres actuacions del tractament perquè ja se n’han detectat exemplars en alguns punts del municipi; així com també s’ha iniciat la recerca de nous possibles punts crítics i focus de cria a la via pública.
La regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau, s’ha mostrat satisfeta pels resultats obtinguts en aquests darrers anys d’actuacions. Tot i que és molt difícil aconseguir l’extinció d’aquesta espècie ja que està molt ben adaptada al nostre clima, sí que es pot reduir considerablement el seu impacte. En aquest sentit, ha destacat “la necessitat de comptar amb una persona qualificada que ens expliqui amb mirada tècnica què estem fent malament”.
També ha parlat de la importància de la col·laboració ciutadana. De fet, ha reconegut que és un dels punts que es tindran més en compte aquesta temporada des de l’àrea de Medi Ambient. Cal informar el consistori de la seva presència per detectar-ne els focus principals a la via pública.
En el cas de Brises del Mar, per exemple, un dels punts crítics a la vila, la gran problemàtica no es trobava en els embornals del carrer, sinó que la majoria de focus es localitzaven en domicilis privats. Altres zones que també s’han tractat de forma especial al llarg d’aquests anys són Sant Antoni, Hort de Pau, i la zona de la Rasa.
Segons ha explicat Jordi Bru, després de tres temporades treballant al municipi, “l’experiència els permet adaptar els timings del mosquit tigre –que evolucionen en funció de les temperatures- als nostres timings de tractaments”. “Un fet –ha afegit- que ens permet agafar cada cop més a temps la problemàtica”.
El nostre clima i uns hàbits de colonització molt agressius ofereixen a aquesta espècie invasora provinent del sud-est asiàtic unes condicions molt favorables per proliferar. Principalment té presència a la franja litoral, però també s’ha estès ja a algunes zones de l’interior. La previsió és que en uns anys afecti gran part de Catalunya.
Més enllà de les picades, la preocupació dels experts i del departament de Salut de la Generalitat també rau en la transmissió de malalties com ara el dengue o el zika, que al nostre país fa anys que estan eradicades.
El mosquit tigre es caracteritza per les seves potes ratllades en blanc i negre i el seu cos petit, blanc i negre. Per pondre els ous la femella i perquè les larves es desenvolupin en té prou amb una petita quantitat d'aigua, com la que es pot quedar en pots, gerros, o plats de testos, entre d’altres. A diferència de molts dels mosquits més estesos i comuns, el mosquit tigre pica durant tot el dia, tot i que el moment de màxima activitat són les hores crepusculars.
Jordi Bru, responsable de Blau i Verd
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient
Jordi Bru, responsable de Blau i Verd