Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
03 de juny del 2021
Enllestida la reconstrucció del mur de l'antic cementiri, esfondrat pel temporal Glòria del 2020
Els treballs han tingut un cost de 80.000 euros, sufragats per l'Església, que n'és propietària, i amb la col·laboració tècnica de l'Ajuntament d'Altafulla
El mur perimetral de l'antic cementiri ja torna a tenir la seva forma original i a integrar dins seu les restes que van quedar descobertes amb el temporal Glòria que va afectar la vila el gener del 2020. Aquest temporal va provocar l'esfondrament de bona part d'aquest mur, 160 m3 de runa, que va caure sobre el pas inferior, ja a la via pública. La reconstrucció del mur ha estat feixuga per la necessitat d'adequar els treballs a la configuració característica de la Vila Closa i tenint en compte que forma part d'un espai patrimonial protegit.

Amb aquesta premissa els treballs s'han dut a terme amb materials específics, com la pedra seca i vetllant també per fer el màxim de practicable el pas de vianants per la zona. El mestre d'obres Enric Barceló, n'ha donat detalls aquest dijous en la presentació del mur finalitzat.

Els treballs han suposat una despesa de 80.000 euros a què ha hagut de fer front l'Església, en ser propietària de l'estructura, tot i que s'ha comptat amb la col·laboració tècnica de l'Ajuntament d'Altafulla i el suport en matèria administrativa. Sobretot, l'Ajuntament s'ha encarregat de gestionar la preservació, a través de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, de les restes òssies que van sortir a la llum amb el despreniment i que ara ja s'han pogut retornar, finalment, al seu lloc. La regidora de Cultura, Gemma Maymó ha explicat que ha estat una tasca complicada.

En la mateixa línia s'ha expressat mossèn Jaume Gené, qui ha agraït el suport del consistori en el marc del conveni de col·laboració que mantenen ambdues institucions, ja que els serveis municipals fan ús d'algunes dependències de l'Església per exemple en actes culturals que tenen lloc a la plaça. Gené creu que malgrat les dificultats, el mur "ha quedat prou bé".

El nou mur recrea de manera fidel el que hi havia anteriorment, datat del segle XVIII, quan es va fer l'ampliació de l'Església de Sant Martí. Els treballs s'han allargat uns 4 mesos i ara mancarà cobrir, per l'interior del perímetre, les restes òssies que ja han estat retornades a la seva sepultura.
Enric Barceló, mestre d'obra
Gemma Maymó, regidora de Cultura d'Altafulla
Jaume Gené, mossèn d'Altafulla
Social
Et recomanem
Diada de Sant Jordi: fira i activitats
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla