30 d'octubre del 2024
Es formalitza el nomenament de Santiago Castellà com a nou president del Port de Tarragona
Agafa el relleu del republicà Saül Garreta, que deixa un llegat centrat en la sostenibilitat, les renovables i les noves línies de negoci
El Govern català ha formalitzat aquest dimarts el nomenament del socialista Santiago Castellà com a nou president de l’Autoritat Portuària de Tarragona. El seu nom per ocupar el càrrec es va filtrar a la premsa a finals d’agost, però el nomenament no s’ha fet oficial fins ara.
Castellà ha ocupat durant el darrer any i mig, des de principis de 2023, el càrrec de subdelegat del govern espanyol a Tarragona. Castellà, que també és el primer secretari del PSC a la ciutat de Tarragona, és llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques i doctor en Dret Internacional.
Fora de la política, és professor al departament de Dret Públic de la URV, va ser degà de la facultat de Jurídiques, i ha dirigit la càtedra Smart City de la universitat. També és director científic de l'Observatori Desaparició forçada de Menors, que lluita per clarificar el robatori de nadons a Espanya durant el franquisme. D’altra banda, Santiago Castellà va ser director del primer Pla d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, durant els anys 2010 i 2012.
El calendari encara no s’ha concretat, però en uns dies Santiago Castellà prendrà el relleu del republicà Saül Garreta, que durant els darrers dos anys ha estat el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona. L’aposta per la sostenibilitat, les energies renovables i noves línies de negoci relacionades amb aquests àmbits han marcat el seu mandat.
Així el Port de Tarragona ha esdevingut la seu de l’oficina tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, s’ha creat una comercialitzadora energètica, s’ha avançat en la instal·lació de plaques solars i electrificació de molls i s’està intentant atreure negocis relacionats amb l’economia blava, és a dir amb tot allò que té relació amb el mar. Així ho ha valorat el mateix Garreta.
Garreta també ha parlat de la voluntat del govern de l’Estat per fer permanent l’impost a les petroquímiques. En el cas de Repsol, que ja ha manifestat que si això passa es posaran en risc la inversió de mil milions d’euros que pretén fer a Tarragona, assegura que l’empresa ja aposta per la transició energètica. “Si és suficient, no ho sé”, reconeix.