19 de juny del 2025
Es presenta una nova edició del festival Creixell.Crims, que tindrà lloc de l’11 al 13 de juliol
Els premis literaris centren el certamen de novel·la negra, que també es nodreix d’activitats com tallers, taules rodones, conferències o presentacions de llibres
La 4a edició del festival de novel·la negra Creixell.Crims torna aquest 2025 amb una edició ampliada i carregada de novetats. De l'11 al 13 de juliol, Creixell es convertirà de nou en l’epicentre del gènere criminal amb el tema ‘Secrets i crims’ com a fil conductor i l’estrena d’un nou premi de poesia, El Mònic.
La periodista i actriu Elisenda Roca serà l'encarregada de conduir la inauguració del festival, que enguany es trasllada majoritàriament al Casal Municipal per augmentar l’aforament.
La directora del certamen, Raquel Gámez-Serrano, ha destacat que la novel·la negra “té una arrel de denúncia social” i que aquesta edició explorarà les zones més fosques de la realitat: informacions confidencials, arxius ocults, secrets empresarials i activitats clandestines.
El festival no es limita als dies centrals de juliol, ja que es realitzen un total de 9 activitats prèvies des del gener, dues més que la passada edició. Encara en queden dues per celebrar-se: la presentació de la darrera obra d’Anna Casamitjana ‘Flors per a un cadàver’, el 27 de juny a la BiblioCreixell; i una conferència sobre corrupció i abús de poder a càrrec del mosso d’esquadra i escriptor Rafa Melero, el 4 de juliol a Cal Cabaler.
La programació d’enguany inclou taules rodones, una exposició sobre censura a les cobertes de novel·les policíaques (1950-1975), una lectura dramatitzada d’“El parricida” de Caterina Albert, l’espai “L’interrogatori” amb Margarida Aritzeta i un concert de jazz amb Small River per cloure el festival.
Els tres premis literaris d’aquesta edició seran el Premi Margarida Aritzeta de novel·la negra, el Premi Jordi Tiñena de relats per a joves, i el Premi El Mònic de poesia criminal. A més, s’ha anunciat el III Premi a la Trajectòria, que enguany recau en l’escriptor Pep Coll, reconegut per ser el pare de la novel·la rural dins del gènere negre.
Creixell.crims ha rebut enguany 98 originals literaris i comptarà amb la participació d’autores i autors reconeguts com Salvador Balcells, Glòria Sabaté, Lluís Llort, Irene Solanich, Antoni Batista i Joan Cal, entre altres. Amb una comunitat de voluntaris i la implicació de la Bibliocreixell, el festival s’ha consolidat com un referent cultural i literari al territori. Es pot consultar la programació al web creixellcrims.cat