03 de febrer del 2023
Es publica la monografia de la Vil·la romana dels Munts d'Altafulla, síntesi de més de 70 anys de recerca
L'obra presenta l'"excepcionalitat" del jaciment, amb arguments com la troballa d'un Mitreu únic al món, que s'està recuperant per fer-lo més entenedor per al públic
La monografia col·lectiva, amb la participació de 12 investigadors que han fet recerques sobre la Vil·la romana dels Munts d'Altafulla, és ja una realitat. En aquesta es recullen més de 70 anys d'investigacions que s'han recopilat en una obra que sintetitza les característiques del jaciment i les descobertes d'aquest singular emplaçament.
El conservador del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Josep Anton Remolà, n'ha parlat en una entrevista al programa 'L'Hora Local' d'aquesta casa i ha assenyalat la importància de comptar amb aquest document que permet posar en valor l'"excepcionalitat" del jaciment, únic al món. El seu valor rau en concloure que els Munts va ser, durant l'hivern de l'any 122 al 123, residència de l'emperador Adrià i, per tant, li va atorgar al jaciment la capitalitat de l'Imperi durant aquests mesos.
En aquestes conclusions s'hi arriba després de diverses descobertes, però sobretot per la del Mitreu més gran del món ubicat en una vil·la i que ara s'està restaurant perquè pugui ser visitat i interpretat pel públic en general.
La recuperació del Mitreu s'emmarca en les diferents tasques de conservació que el MNAT du a terme a la Vil·la dels Munts, en al qual també s'està treballant per recuperar i poder interpretar millor les pintures del sostre d'algunes estances.
Pel que fa a la monografia, aquesta es pot adquirir a través del servei de publicacions del departament de Cultura de la Generalitat, i també a través del Museu al Tinglado 4 del Port o bé a la mateixa Vil·la. Ben aviat, també, s'espera poder publicar en format digital per ser consultat en línia.
Josep Anton Remolà, conservador del MNAT
Josep Anton Remolà, conservador del MNAT
Josep Anton Remolà, conservador del MNAT