08 d'agost del 2016
Extingit l'incendi de la Pobla de Montornès que ha cremat un total de 465,7 hectàrees
El foc ha afectat també als termes municipals de Bonastre, Creixell i Vespella de Gaià
Els Bombers de la Generalitat van extingir, a les 17.39 hores, d’aquest diumenge l’incendi de la Pobla de Montornès, que segons les darreres dades del Cos d’Agents Rurals ha afectat una superfície total de 465,70 hectàrees. Tretze dotacions terrestres dels Bombers han estat remullant tota la zona al llarg de de les últimes hores, supervisant que no hi hagués cap revifalla i refredant el terreny. Malgrat això, romandrà a la zona un retén de tres dotacions terrestres, fent tasques de vigilància fins a l’ocàs.
D’aquestes 465,7 hectàrees cremades, 232,5 pertanyen al municipi de Bonastre; 106,8 hectàrees són de Creixell; 115,5, a la Pobla de Montornès i 10,7, a Vespella de Gaià. Per tipus de vegetació, el 73,29% de la vegetació cremada és arbrat; 19,98% és matoll, 5,69% és conreu i la resta, pastura, terreny improductiu i vegetació urbana.
El foc, va ser alertat divendres a les 14.02 hores, es va desenvolupar a l’oest de la carretera TV-2041 i del nucli de Bonastre. Va ser evacuades una trentena de persones que ja es troben als seus domicilis. Vuit persones van haver de passar la nit de dissabte al Centre Cívic de Bonastre i la resta, en cases de familiars.
El foc hauria començat, segons els agents rurals, en una zona molt propera a la urbanització del Castell, on acostumen a reunir-se joves. Els agents hi van trobar llaunes i cigarrets, per la qual cosa no es descarta totalment que l'origen sigui una negligència humana. Els agents rurals descarten que la causa sigui natural.
Per la seva banda, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat aquest dilluns la desactivació de l’alerta del Pla INFOCAT i el seu pas a pre-alerta un cop ha millorat lleugerament la situació de risc d’incendi, tot i que es demana a la població que mantingui una actitud vigilant i eviti qualsevol situació de risc i conductes negligents que puguin provocar ignicions.
El Pla es va activar divendres passat a causa de la simultaneïtat d’incendis en zones forestals properes a zones habitades en diferents punts del territori.
Avui, cal tenir una actitud vigilant a tot el territori però de forma especial a les comarques on la combinació de factors com la sequedat de la vegetació i les altes temperatures.
Cal ser especialment vigilants i evitar qualsevol conducta negligent com llençar burilles des d'un vehicle encara que semblin apagades, poden rodolar cap els marges i amb el vent encendre's amb més força i causar una ignició de vegetació molt fàcilment. Les burilles són la causa de molts incendis els darrers anys a Catalunya i evitar-los és tan senzill com no llençar cap cigarreta encesa o apagada des d'un vehicle.
En cas de veure una columna de fum cal avisar immediatament al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, que ha atès des de divendres més de 1.500 trucades de veïns que alertaven dels incendis declarats i de la seva evolució. En cas de veure una columna de fum, és important trucar al 112 i informar del lloc on ens trobem i on veiem fum o flames per poder situar el punt exacte d’ignició ràpidament.