Notícies
Foto: Arxiu
13 de gener del 2021
Els vacunats de grip tenen menys risc de patir Covid-19 mentre que algunes patologies prèvies l'augmenten
Són conclusions d’un estudi realitzat durant la primera onada de la pandèmia per part de l’ICS al Camp de Tarragona
Un estudi realitzat pels equips d’Atenció Primària de l’ICS a Tarragona i liderat pel grup de recerca EPIVAC, ha analitzat en quina mesura l’existència de diferents patologies o comorbiditats preexistents s’associa amb una major susceptibilitat o risc de patir Covid-19. Així mateix, s'ha pogut determinar que les persones que havien rebut la vacuna antigripal a la tardor prèvia (2019) van tenir un lleuger menor risc ajustat de patir COVID-19 en comparació als no vacunats.

Altres fàrmacs d’ús crònic habitual com els anticoagulants orals i antiinflamatoris o (que sí funcionen en algunes fases de la malaltia) no van demostrar cap benefici per prevenir la infecció o evitar l’aparició de la malaltia en els pacients que ja els prenien.

En l’estudi s’observa un risc major i força significatiu en persones amb càncer i amb malalties cardíaques i/o respiratòries cròniques. Altres condicions com la hipertensió, obesitat i tabaquisme no es van associar a un significatiu major risc d’infecció (encara que sí poden associar-se a una major severitat de la malaltia).

L’estudi també va investigar la possibilitat de que algunes medicacions cròniques, d’ús habitual, incrementessin el risc o la susceptibilitat a la infecció, o pel contrari, poguessin tenir un paper protector. En aquest sentit, al contrari del que es pensava al principi de la pandèmia, l’estudi demostra que les persones que prenen un tipus de fàrmacs usats per la hipertensió, no tenen major risc de patir COVID-19.

Aquest estudi està publicat en forma d’article a la revista científica ‘‘British Medical Journal’ i en aquest hi va participar una mostra de 79.083 persones majors de 50 anys i usuàries de 12 Equips d’Atenció Primària del Camp de Tarragona entre març i maig del 2020.
Social
Et recomanem
Visites a la Vil·la romana dels Munts
Instal·lacions obertes de dimarts a diumenge
Més informació a www.mnat.cat
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Reserves a l'Oficina de Turisme d'Altafulla i al 977 651 426
Taller d'alimentació terapèutica
Cada dijous a les 18:00h. a la sala Teresa Manero
Informació i inscripcions a mriambau@altafulla.altanet.org
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla