Notícies
Foto: ICAC
14 de gener del 2021
L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica descobreix que l'aqüeducte romà del Gaià no és un de sol i que n'hi ha dos connectats
Aquesta és la principal conclusió de les excavacions que s'han fet aquest 2020 en diverses poblacions del Camp de Tarragona.
Un projecte d'excavació de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) ha descobert una nova dada reveladora sobre l'aqüeducte romà del Gaià. Les excavacions dutes a terme durant el 2020 a diverses poblacions del Camp de Tarragona han permès determinar que no és un sol aqüeducte, sinó que es tracta de dos aqüeductes connectats. Així, hi hauria un primer aqüeducte que va des del Pont d'Armentera fins a Puigpelat (Alt Camp), mentre que des de Puigpelat a Tarragona la conducció canvia totalment: és més gran, va coberta amb una volta i s'hi troba una aigua que, en ser molt més calcària, ha fet molta més tosca a l'interior de l'aqüeducte. De moment a Puigpelat s'ha localitzat l'àrea on s'acoblen els dos aqüeductes.

Els investigadors posen ara la mirada en saber si un aqüeducte és anterior a l'altre. Sospiten que a Puigpelat hi hauria una segona font d'aprovisionament de l'aqüeducte, amb una aigua molt més calcària que la del riu Gaià i que vindria a complementar el curs d'aigua que baixava cap a la ciutat de Tàrraco. Aquesta font suplementària d'aigua explicaria la secció més gran de l'aqüeducte a partir de Puigpelat i les diferències en les característiques i la concreció calcària acumulada en els diferents trams.

Fins ara els treballs que lidera l'investigador Jordi López amb el finançament de diverses entitats i institucions, s'han centrat en l'aqüeducte del Gaià. El 2021 serà el torn de l'aqüeducte del Francolí. Les actuacions s'iniciaran en les pròximes setmanes.
Social
Et recomanem
Visites a la Vil·la romana dels Munts
Instal·lacions obertes de dimarts a diumenge
Més informació a www.mnat.cat
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Reserves a l'Oficina de Turisme d'Altafulla i al 977 651 426
Taller d'alimentació terapèutica
Cada dijous a les 18:00h. a la sala Teresa Manero
Informació i inscripcions a mriambau@altafulla.altanet.org
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla