Notícies
Foto: ACA
14 de gener del 2021
L'ACA licita la redacció del projecte constructiu per demolir l'antiga estació d'aforament de Vespella de Gaià
Des de l'Associació Mediambiental la Sínia creuen que l'enderrocament d'aquesta estructura pot ser perjudicial per entorn del riu Gaià
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha licitat la redacció del projecte constructiu per a la demolició de l'antiga estació d'aforament de Vespella de Gaià, i la restauració ecològica del seu entorn. La infraestructura, amb una alçada aproximada de tres metres, està fora de servei des de fa anys.

El projecte haurà de definir el disseny, la descripció i la valoració de les obres necessàries per dur a terme la demolició i la restauració ecològica de l'entorn. Per tant, haurà de preveure l'enderrocament de l'estructura, les actuacions de millora ambientals necessàries per la promoció de les espècies autòctones, i garantir la dinàmica fluvial d'aquest tram.

Aquesta zona està inclosa dins la Xarxa Natura 2000, qualificada com a Zona de Especial Protecció de les Aus (ZEPA) i com a zona de protecció per al cranc de riu. La demolició de l'antiga estació d'aforament de Vespella de Gaià està inclosa en la planificació hidrològica vigent (2016-2021) i té com a objectiu la millora de l'estat ecològic del riu Gaià.

Les entitats ecologistes de la zona no estan del tot d'acord amb el fet que s'executi aquest enderrocament a Vespella perquè l'estació d'aforament "actua de barrera i impedeix que les espècies de peixos conflictius puguin envair altres zones". Ho explica el coordinador de l'Associació Mediambiental la Sínia, Hèctor Hernández.

Des de l'entitat creuen que el més ideal seria estudiar "si hi ha una solució alternativa" a l'enderrocament o si aquest es pot executar d'una altra manera, mentre que els diners que s'han previst destinar per aquest projecte es podrien invertir en altres accions.

El pressupost de licitació és de 71.312 euros, i les empreses interessades poden presentar la seva oferta fins al 22 de gener de 2021. Un cop s'adjudiqui i se signi el contracte, l'adjudicatària tindrà un termini de set mesos per redactar el projecte, sempre que es desestimin les al·legacions que l'Associació Mediambiental la Sínia presentarà per remarcar els problemes que aquest projecte pot comportar per a l'entorn natural del riu Gaià.
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
Visites a la Vil·la romana dels Munts
Instal·lacions obertes de dimarts a diumenge
Més informació a www.mnat.cat
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Reserves a l'Oficina de Turisme d'Altafulla i al 977 651 426
Taller d'alimentació terapèutica
Cada dijous a les 18:00h. a la sala Teresa Manero
Informació i inscripcions a mriambau@altafulla.altanet.org
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla