Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
03 de maig del 2021
Crit d'alerta de la Plataforma Mercaderies per l'Interior per l'impacte que tindrà el tercer fil a Altafulla i Tarragona
Els canvis a la planificació ferroviària implicaran multiplicar per 10 el trànsit de mercaderies per la costa amb els consegüents riscos per la salut, el medi ambient i molèsties pel veïnat
La implantació de l'anomenat tercer fil per permetre el trànsit de mercaderies per les infraestructures ferroviàries actuals ha suscitat un moviment social i també d'administracions locals que posen en dubte la seva planificació. Des de la Plataforma Mercaderies per l'Interior, reclamen ferventment que el tercer fil per adaptar la via actual a l'ample de via europeu i permetre el trànsit de trens de mercaderies no s'instal·li a la línia de la costa sinó que ho faci per l'interior. Consideren que la mesura tindrà un fort impacte pel territori en forma de més volum de trànsit, amb una via més carregada, i d'unes característiques determinades. I Altafulla és una de les poblacions directament perjudicades.
L'Eugeni Sedano és el portaveu de la Plataforma.

Sedano ha explicat, a més, que fer passar les mercaderies per la línia de la costa pot fer desplaçar el trànsit de persones a altres rutes, com ja ha passat, per exemple, amb l'Euromed, que abans es podia agafar a l'estació de Tarragona ciutat i ara cal anar-lo a buscar a la de Camp de Tarragona, a Perafort.

A Altafulla i a altres poblacions tarragonines ja es poden veure les diferents travesses per col·locar a la via i ja s'ha començat a parlar de la possibilitat d'instal·lar-hi pantalles acústiques. També a Torredembarra, on el consistori ja ha manifestat a la gestora ADIF els seus dubtes sobre l'impacte d'aquests elements.

Segons Sedano, més enllà de les pantalles, els riscos del pas de mercaderies per la costa són molt elevats per a la ciutadania en forma de possibles accidents amb càrregues perilloses o bé per la inevitable contaminació acústica. Igualment, explica, es produiria un fort impacte ambiental a l'àmbit de la desembocadura del Gaià i també en el patrimoni, per exemple amb l'Amfiteatre de Tarragona, a tocar de la via del tren.

La Plataforma Mercaderies per l'Interior ja ha mantingut diferents converses amb responsables de l'Estat per instar-los a replantejar el traçat del tercer fil i ja és previst fer-ne un estudi. Amb tot, aquest arriba amb retard i probablement el tercer fil sigui una realitat abans si no s'aturen les obres.

Per parlar de tot plegat i instar la ciutadania a fer pressió, la Plataforma convida qui ho desitgi a informar-se amb una xerrada que formularà el mateix Eugeni Sedano aquest divendres a les 20h a Altafulla de manera telemàtica a través del servei de Teams.
Eugeni Sedano, portaveu de la Plataforma Mercaderies per l'Interior
Eugeni Sedano, portaveu de la Plataforma Mercaderies per l'Interior
Social
Et recomanem
Visites a la Vil·la romana dels Munts
Instal·lacions obertes de dimarts a diumenge
Més informació a www.mnat.cat
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Reserves a l'Oficina de Turisme d'Altafulla i al 977 651 426
Taller d'alimentació terapèutica
Cada dijous a les 18:00h. a la sala Teresa Manero
Informació i inscripcions a mriambau@altafulla.altanet.org
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla