Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
11 de maig del 2021
L'Ajuntament d'Altafulla potencia la preservació i el coneixement dels ratpenats que habiten la finca del Canyadell
En el 'Sender dels Ratapatxets' s'hi poden trobar 30 refugis per a aquests animals nocturns sota custòdia del GEPEC-EdC i amb el suport de Medi Ambient de la Generalitat
La finca del Canyadell es revitalitza amb un nou projecte que potenciarà l'espai i incidirà en el seu coneixement per part de la ciutadania. L'Ajuntament d'Altafulla ha volgut potenciar aquest recinte que és una de les seus de l'escola de naturalistes hàbitat de ratpenats i un viver experimental de planta autòctona. I ho fa amb la col·laboració de l'entitat ecologista GEPEC-EdC, que en té la custòdia i creant el projecte que han batejat com a 'Sender dels Ratapatxets', nom pel qual a la zona es coneixen aquests mamífers en perill. Així ho ha explicat la coalcaldessa d'Altafulla i responsable de Medi Ambient, Alba Muntadas en la presentació del sender que té una finalitat divulgadora i també d'experimentació, per anar millorant les condicions del refugi en base als coneixements que es vagin adquirint amb el seu ús.

Gràcies a un acord de custòdia amb l'Ajuntament d'Altafulla signat el 2013 i renovat el 2020 per a la millora de la finca del Canyadell, de 13.000 m2, i l'estada de voluntariat, el GEPEC-EdC va preparar una proposta de projecte per ajudar en la conservació de ratpenats a la finca. Aquesta va quedar seleccionada en primer lloc a Catalunya en la modalitat de projectes fora dels espais naturals protegits per un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat. I aquest dimarts des del departament, el director general de Medi Ambient, Ferran Miralles, ha volgut conèixer in situ aquest projecte i posar en valor els esforços per renaturalitzar espais.

Per la seva banda, el tècnic del GEPEC-EdC Ramon Ferré, explica que malgrat la creença que ha accentuat la pandèmia, no són animals perillosos, al contrari, aporten beneficis, per exemple en el control de plagues, i estan amenaçats.

A partir del projecte executat a finals del 2020, el sender compta amb una trentena de refugis per a ratpenats de 10 models diferents instal·lats a la finca. Ho ha explicat Ramon Ferré.

Els refugis van acompanyats de cartelleria informativa redactada amb l'ajut del Museu de Granollers. El Sender també compta amb una cova habilitada perquè sigui més fàcilment utilitzable per als ratpenats, amb un petit estany interior artificial alimentat amb l'aigua de pluja. Aquest dissabte se celebrarà una jornada de portes obertes a la finca del Canyadell per donar-la a conèixer a la ciutadania.
Alba Muntadas, coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d'Altafulla
Ferran Miralles, director general de Medi Ambient
Ramon Ferré, tècnic del GEPEC-EdC
Social
Et recomanem
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 de juny de 10h a 15h a l'era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
22è Aplec de sardanes 'Vila d'Altafulla'
9 de juny durant tot el dia al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla