Notícies
27 de maig del 2015
Les abelles, cada vegada més presents als entorns urbans
La Policia Local d’Altafulla va detectar ara fa tot just una setmana un eixam al carrer Roquissar, que va ser retirat per un especialista
La primavera és el període més actiu de les abelles. Seguint el seu cicle estacional, durant els mesos més freds la seva activitat és més aviat escassa, i quan arriba la calor comencen a activar-se i a anar a buscar nèctar per fer pol·len. Amb l'arribada de nèctar nou, la reina pon nous, i l'alimentació fa créixer la colònia, fins arribar als cinquanta o seixanta mil individus. Quan la colònia s’amplia tant o quan la reina es fa gran, no hi ha suficient aturador i sorgeix una altra reina. Aleshores, la reina vella surt del rusc amb una col·lecció d'obreres que la segueixen i fan l'eixam. Quan les exploradores troben un lloc per fer el nou niu, abandonen l'indret provisional i s'hi instal·len. L’apicultor de la Nou de Gaià, Dani Arrèbola, qui també s’encarrega de la retirada d’eixams, ha manifestat als micròfons d’Altafulla Ràdio que aquests mesos les seves actuacions estan “supeditades a urgències contínuament”. Tant és així que el passat dimarts tenia prevista una xerrada informativa a la Biblioteca Municipal d’Altafulla, que es va haver de suspendre per una intervenció d’última hora.

Una nova llar que moltes vegades s’ubica en un entorn urbà. De fet, en els darrers anys és cada vegada més comú trobar eixams a peu de carrer. Dani Arrèbola ha explicat que és tanta la presència d’aquests insectes en el nostre dia a dia, que s’ha arribat a un punt de convivència entre ells i les persones. En el que portem d’any, a Altafulla hi ha hagut d’intervenir en quatre ocasions per retirar eixams. A banda, existeixen altres ruscs estables que no molesten els veïns i que es mantenen actius de forma permanent.

Precisament, ara fa tot just una setmana la Policia Local d’Altafulla va detectar un eixam d’abelles al carrer Roquissar. Els agents van encintar la zona, van informar els Bombers, i van requerir del servei d’un especialista perquè el retirés.

Tot i que en moltes ocasions la presència d’abelles a l’entorn urbà pot suposar algunes molèsties per al veïnat, Dani Arrèbola ha assegurat que “no comporten cap perill per als humans”, i ha destacat que el seu comportament és “reactiu”, de manera que només ataquen a mode de defensa quan se senten amenaçades.
Daniel Arrèbola, apicultor de la Nou de Gaià
Daniel Arrèbola, apicultor de la Nou de Gaià
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla