Notícies
Foto: Terres del Gaià
07 de juny del 2022
Cataloguen el patrimoni fluvial que es pot trobar al llarg del curs del riu Gaià
Una guia recollirà bona part de l'inventari que ha realitzat Terres del Gaià, en col·laboració amb el Centre d'Estudis d'Altafulla i l'Associació Cultural de la Baixa Segarra
Tot el recorregut del Gaià des del seu naixement fins a la desembocadura, compta al seu entorn, amb un seguit de construccions i estructures relacionades amb els diversos usos que ha tingut el riu al llarg dels anys i que ara es vol posar en valor. Un inventari impulsat des de l'entitat Terres del Gaià recull gairebé 200 elements, entre séquies, molins i recloses, amb les seves característiques principals i, com a mínim, una imatge il·lustrativa.

La coordinadora de l'inventari del patrimoni del riu Gaià, Isaura Solé, ha explicat al programa Carrer Major de les emissores en xarxa del Camp de Tarragona, què s'hi pot trobar en aquest inventari, nascut arran de la gaianada del 2015. La gran avinguda d'aigua que va patir el riu va deixar al descobert diversos elements que van poder ser fotografiats i inventariats, després d'un treball de recerca ampli.

L'inventari, realitzat amb la col·laboració del Centre d'Estudis d'Altafulla i l'Associació Cultural de la Baixa Segarra, es pot consultar en línia a través del web https://terresdelgaia.omeka.net/, però a més a més, es confia que en breu, un mes i escaig, aquest inventari tingui una representació física en forma de guia. La coordinadora de l'inventari ha assenyalat que es tracta d'una selecció de 40 d'aquests elements, que se situen en diferents mapes, segons si es troben a l'alt, mig o Baix Gaià i que estan tots geolocalitzats perquè puguin ser visitats.

Dels ítems inventariats, en destaquen per exemple uns forats gravats a la pedra de la llera del riu on hi havia hagut els pals que sostenien una resclosa de fusta. Es poden veure a la fitxa número 137 d'aquest recull. O la séquia del Molinot (reconvertit en central elèctrica) i que s'ubica a la zona del Pont d'Armentera. Es pot veure a la fitxa 135 i destaca no només per la seva factura, expliquen des de Terres del Gaià, sinó també per la seva bellesa.

Així mateix, des de l'entitat asseguren que compten amb moltes estructures que encara no estan publicades per manca de dades i fan una crida a tots els qui vulguin col·laborar a fer-los arribar informació d'edificis, fotografies actuals o antigues, notícies ...
Isaura Solé, coordinadora de l'inventari del Gaià
Isaura Solé, coordinadora de l'inventari del Gaià
Social
Et recomanem
Mercat: Art al Carrer
3 de juliol de 19:00h. a 23:00h. a l'Era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
Altacústic: Festival de Música Independent d'Altafulla
15 i 16 de juliol a la plaça de l'Església i a la plaça del Pou
Informació i venda d'entrades a www.altacustic.cat
Rutes teatralitzades amb el científic Martí i Franquès
Cada 3r dissabte de mes a les 11:30h. des de l'Era de Ca l'Ixart
Informació i reserves: 977 651 426 i turisme@altafulla.cat
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla