Notícies
Foto: Repsol
03 de novembre del 2022
L'Associació Mediambiental La Sínia assumeix la custòdia de l'entorn de l'embassament del Gaià
L'acord amb Repsol contribuirà a millorar la biodiversitat a la zona i es vol que sigui un impuls per assolir la desconstrucció parcial de la infraestructura
Passa important per la conservació de la conca del riu Gaià, la que s'ha donat aquesta setmana amb un acord signat entre l'Associació Mediambiental La Sínia i Repsol. Un acord que dota l'entitat altafullenca amb la custòdia dels terrenys adjacents a l'embassament que són propietat de l'empresa química, gairebé 500 hectàrees (499,44 ha).

El conveni ha de permetre que la Sínia pugui treballar, amb el suport de la multinacional, en la gestió d'un espai que forma part del conjunt protegit de la influència del riu Gaià i que és clau per al patrimoni natural del territori. Amb elements destacats pel que fa a la fauna, com l'àguila cuabarrada, en perill d'extinció, i la tortuga de Terra, que s'està recuperant, i també per la flora, amb conreus i bosc de pi blanc. Ho ha desgranat el coordinador de l'entitat, Hèctor Hernández, en una conversa al programa en xarxa de les emissores del Camp de Tarragona 'Carrer Major'.

Hernández ha explicat que aquest conveni arriba després de la tasca feta anteriorment per l'entitat en aquesta zona sobretot arran de la recuperació del cabal ecològic del riu, però que l'acord de custòdia significa un repte majúscul per les dimensions de l'espai i perquè es vol que sigui un impuls pel gran objectiu que té el territori, que és la desconstrucció parcial de l'embassament.

Una actuació que es preveu complicada, però que ja comptaria amb el compromís de l'Agència Catalana de l'Aigua per poder, de moment, encarregar un estudi sobre com caldria fer-ho. Poder minimitzar al màxim l'impacte de la pressa és un objectiu, però, a mig-llarg termini. El que seria més immediat és la gestió forestal de la zona i el foment del voluntariat, amb la creació inclosa d'un petit espai informatiu a la zona.

La Sínia, que ja té una trentena d'acords de custòdia en tota la Conca, preveu continuar ampliant el seu àmbit d'actuació amb nous acords per arribar a cobrir el miler d'hectàrees que falten per atendre en tot l'entorn de l'embassament.
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb Xavi Díaz Grup
1 d'abril a les 20:00h. a la pallissa de l'Era del Senyor
Organitza: OilJazz
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 d'abril a partir de les 10:00h. a l'Era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
VI Pleamar Vintage Market
8 i 9 d'abril al parc de Voramar i entorns
Organitza: Associació Cultural Pleamar
Agenda Cultural i Programació a la sala La Violeta
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Entrades disponibles a: lavioleta.sacatuentrada.es