Notícies
Foto: Espigoladors
29 de novembre del 2022
Horta Blanch se suma a la iniciativa dels Espigoladors per recuperar els productes menys rendibles del camp
Els productors altafullencs mantenen la seva aposta per la producció integral i per reduir el malbaratament alimentari
Un petit exèrcit de voluntaris arribaven aquest dilluns al matí als camps d'Horta Blanch amb l'única arma de les seves mans i uns guants de jardineria per cercar entre les herbes uns espinacs que estaven destinats a perdre's. Aquesta és la principal tasca dels Espigoladors, una entitat que treballa des de fa 8 anys per intentar evitar el malbaratament alimentari i que tan sols en fa un parell que desenvolupa la seva tasca a la demarcació de Tarragona. I ho fan tot contactant amb els productors i demanant-los si tenen algun cultiu que donin per perdut o que no puguin posar al mercat. D'aquesta manera l'entitat els cull i els reparteix a entitats socials de la zona. A Altafulla el col·lectiu hi ha aterrat aquest dilluns per primera vegada en una acció que ha aconseguit salvar una bona part de producció, com explica el coordinador d'Espigoladors a Tarragona, Danny Martínez.

I és que a Horta Blanch la filosofia de treball, amb una producció integral que minimitza l'ús de productes com pesticides o herbicides fa que les plantes puguin créixer i fer inviable una determinada collita. A canvi, però, es guanya en la qualitat d'allò que es cull, com destaca un dels responsables de l'Horta dels germans Blanch, el Joan Albert Blanch.

Els Blanch, de fet, estan adherits a l'Agrupació de Defensa Vegetal Horta Protegida del Camp de Tarragona i la petició dels Espigoladors els va arribar per aquesta via. Ara, asseguren que repetiran l'experiència així que es trobin amb una situació similar.

Des d'Espigoladors expliquen que aquestes accions són molt benvingudes entre les entitats socials amb què treballen i a qui reparteixen aquests productes, que es queden al territori.

Actualment es calcula que es malbarata un terç dels aliments que es produeixen, proporció gens menyspreable que Espigoladors intenta compensar amb accions com la d'aquest dilluns a Altafulla i també amb conscienciació social amb tallers i xerrades diverses. A més fan una crida als productors a posar-se en contacte amb ells a través del seu web i també a voluntaris que vulguin donar un cop de mà en aquesta tasca solidària.
Danny Martínez, coordinador d'Espigoladors a Tarragona
Joan Albert Blanch, propietari d'Horta Blanch
Danny Martínez, coordinador d'Espigoladors a Tarragona
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb Xavi Díaz Grup
1 d'abril a les 20:00h. a la pallissa de l'Era del Senyor
Organitza: OilJazz
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 d'abril a partir de les 10:00h. a l'Era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
VI Pleamar Vintage Market
8 i 9 d'abril al parc de Voramar i entorns
Organitza: Associació Cultural Pleamar
Agenda Cultural i Programació a la sala La Violeta
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Entrades disponibles a: lavioleta.sacatuentrada.es