Notícies
14 de setembre del 2015
L’estelada oneja a l’avinguda Marquès de Tamarit d’Altafulla per la Diada Nacional de Catalunya
Cinc autobusos s’han desplaçat des del municipi fins la Meridiana de Barcelona per participar en la Via Lliure
La hissada de l’estelada a la rotonda de l’avinguda Marquès de Tamarit amb el carrer de Dalt ha donat a Altafulla aquest divendres el tret de sortida a la Diada Nacional de Catalunya.

L’Ajuntament ha complert d’aquesta manera una de les tres dates en què el ple de la corporació va aprovar penjar la bandera independentista en una de les vies centrals del municipi. El debat va néixer a proposta de la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va rebre el suport de l’EINA i de CiU. La proposta de la territorial altafullenca, però, passava per penjar-la durant els 365 dies de l’any. La moció no va prosperar amb el suport dels 3 regidors d’ERC-EINA i dels 2 regidors de CiU, i els vots en contra d’AA-E (5) i C’s (1).

En aquella mateixa sessió, l’alcalde, Fèlix Alonso, va presentar una moció d’urgència en què proposava que l’estelada es pengés únicament per la Diada de Catalunya, per Sant Martí, i per Sant Jordi. En aquest cas, va tirar endavant amb 8 vots a favor –cinc d’AA-E i tres d’ERC-EINA- i 3 en contra –dos de CiU i un de C’s.
L’ANC va mostrar en aquell moment la seva “decepció” davant d’aquesta aprovació, i aquest 11 de setembre ha tornat a reivindicar la “importància” de la bandera independentista.

Un cop hissada la bandera, amb la presència de l’alcalde, Fèlix Alonso, i els regidors Jordi Molinera, Marisa Méndez-Vigo, Jaume Sánchez, Alba Muntadas, i Pere Gomés, un dels portaveus de l’ANC, Albert Pardo, ha ofert un parlament als assistents amb el qual ha volgut “reflexionar sobre l’estelada, l’origen de la seva simbologia, i els valors que transmet. Ha explicat que “reivindica el dret del poble de Catalunya a dotar-se, com qualsevol altre poble del món i si així ho vol una majoria expressada democràticament, d’un estat sobirà per governar-se lliurement a si mateix”. En aquest sentit, ha insistit que “l’estelada és l’expressió de la il·lusió col·lectiva en un projecte comú, la República Catalana, en què hi cap tothom, sigui quin sigui el seu origen i la seva llengua”. Ha destacat els valors de “llibertat, democràcia, justícia social, i respecte a la diversitat”.

Els actes han continuat, com és habitual, a l’Ermita de Sant Antoni, coincidint amb la celebració de la festa local. Les sardanes, a càrrec de l’Agrupació Sardanista d’Altafulla, la missa cantada de la mà de la Coral Nous Rebrots, i la diada dels Castellers d’Altafulla, han estat les protagonistes.

Tampoc hi ha faltat l’acte institucional, amb els parlaments del batlle, Fèlix Alonso, i del regidor Jordi Molinera, i amb la presència dels edils Marisa Méndez-Vigo, Eva Martínez, Jaume Sánchez, Alba Muntadas, Michael Preuss, i Pere Gomés.

Jordi Molinera ha titllat de “sort” el fet de poder vincular una celebració popular local com és la Festa Votiva de Sant Antoni, amb la commemoració i reivindicació nacional. Ha recordat que “venim d’una terra que es governava per si mateixa, i que tenia el Parlament més antic d’Europa”, i ha animat que “ara és l’hora de passar a l’acció”. Ha definit Catalunya com “un país integrador i plural, respectuós amb la diversitat, un sol poble que avança cap a la major revolució pacífica que Europa ha vist en anys”. Ha insistit que “el futur està en les nostres mans, que cal començar de zero, i que junts ho aconseguirem”.

L’alcalde, Fèlix Alonso, ha iniciat el seu discurs mostrant la seva solidaritat amb els refugiats. Ha definit la Diada com “una jornada reivindicativa, unitària, i de mobilització per l’avenç dels drets nacionals i socials del poble de Catalunya”. Ha destacat que “ens trobem davant d’un 11 de setembre ben diferent al d’altres anys ja que, per primera vegada en democràcia, coincideix amb l’inici d’una campanya electoral al Parlament”. “Unes eleccions –ha afegit- amb caràcter constituent que han d’obrir una nova etapa política per decidir el model social, econòmic, ecològic, polític, cultural, i democràtic; un nou model de país, de convivència, i de relació amb els veïns”. En aquest sentit, “entenen la construcció de Catalunya com el desenvolupament de les estructures d’autogovern al servei d’una majoria social”.

Més enllà dels actes tradicionals i institucional, des de la territorial de l’ANC s’han mobilitzat cinc autobusos per participar en la Via Lliure de la Meridiana de Barcelona, concretament en el tram 13, corresponent a la democràcia. Una manifestació pacífica en què també hi han pres part els regidors Jordi Molinera, Alba Muntadas, i Jaume Sánchez. Tots tres han coincidit en què ha estat “un acte molt emotiu que ha de culminar en el 27-S”. També hi han participat els castellers, els grallers, i els bastoners d’Altafulla.

L’ANC ha xifrat en més de 2 milions de persones el nombre d'assistents a l'avinguda Meridiana de Barcelona aquest 11 de setembre reclamant la independència de Catalunya. La xifra per la delegació del govern espanyol ha estat d’entre 520.000 i 550.000 persones; i la de la Guàrdia Urbana de 1,4 milions de persones.
Albert Pardo, un dels portaveus de la territorial de l'ANC a Altafulla
Jordi Molinera, número ú de l'EINA
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla