Notícies
Foto: Ocean Blue Project
29 de juliol del 2024
Tanquen les platges d’Altafulla i Tamarit per la presència de caravel·les portugueses
Divendres a la tarda s’hi va prohibir el bany per la detecció d’aquesta espècie marina perillosa; les platges es van reobrir dissabte al matí després de confirmar-se l’absència d’exemplars
El passat divendres a la tarda, les platges d’Altafulla i Tamarit van ser tancades al bany a causa de la presència de caravel•les portugueses (Physalia physalis), una espècie marina coneguda per la seva picada urticant i potencialment mortal. Les caravel•les portugueses, amb el seu característic color rosat i una part que sura a la superfície, tenen tentacles que poden superar els 30 metres de llargària i alliberar una toxina que provoca dolor intens, irritació cutània, problemes respiratoris i, en casos extrems, la mort. Des de l’Associació Mediambiental La Sínia, el seu coordinador, Hèctor Hernández, l’ha definit com “una espècie característica dels mars oberts”.

Tan bon punt es va detectar la presència d’alguns d’aquests exemplars semblants a una medusa es va prendre la decisió de tancar les platges, i el bany va quedar prohibit fins que els socorristes van poder confirmar l'absència de caravel•les al matí de dissabte. Amb tot, encara que les platges van ser reobertes, es va mantenir una alerta per la possible presència de noves caravel·les.

De fet, les caravel•les portugueses són habituals en aigües càlides i en regions tropicals i subtropicals, però els últims anys també han aparegut a l'Atlàntic; per exemple, el 2023 se’n van trobar alguns exemplars al mar Cantàbric. És encara molt més excepcional que es puguin localitzar a les costes catalanes. Hèctor Hernández ha explicat a Altafulla Ràdio que la seva presència al Mediterrani es deu a tres factors: la contaminació de l’aigua, la presència de pocs depredadors i l’increment de la temperatura del mar.

Els experts adverteixen que, si es troba una caravel•la portuguesa a l'aigua o a la sorra, s’ha d’evitar qualsevol contacte directe, ja que tocar els tentacles pot alliberar la toxina urticant. Encara que els exemplars detectats a Altafulla i Tamarit eren de mida petita, la toxina pot seguir sent perillosa, ja que causa un dolor intens que podria dificultar la natació i provocar ofegament.
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Fins al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla