Notícies
Foto: Cedida
17 de novembre del 2015
L’aigua arribarà a la desembocadura del riu Gaià la setmana vinent
L’ACA i Repsol n’alliberaran 1.300 litres per segon del pantà, que ha incrementat la seva cota en 10 metres després de les últimes pluges
Mentre el temporal de mar s’enduia la sorra de la platja d’Altafulla ara fa quinze dies, al riu Gaià l’episodi de vent i de pluja es traduïa d’una altra manera. Les fortes precipitacions que es van viure a la capçalera del riu van provocar una avinguda d’aigua que poques persones recorden. Els experts asseguren que, tot i no estar al nivell de la forta riuada viscuda l’any 1921, sí que és la segona o la tercera més destacada dels darrers cent anys, i de ben segur, la més important del segle XXI. Hèctor Hernández, naturalista, conservacionista i un dels responsables de l’Associació Mediambiental La Sínia, ha explicat que en el curs baix del riu, aquestes avingudes es coneixen com a ‘gaianades’.

L’aigua va baixar amb tanta força que es va endur tot el que trobava al seu pas, deixant impracticable l’estació d’aforament i fent malbé les terres dels pagesos de la zona, canviant el curs del llit en alguns trams i en d’altres ampliant el cabal fins a més de 20 metres d’amplada, i va fer créixer la cota de l’embassament del Catllar de 84 a 94 metres. Tant va ser el volum d’aigua, que es calcula que “el cabal que baixava en aquell moment era com el que presenta el riu Ebre en una situació normal”. Hèctor Hernàndez ha explicat que en cas de no existir l’embassament, la gaianada hagués inundat tota la zona del Complex Les Bruixes i la zona dels càmpings.

En aquests moments, el cabal ambiental està funcionant amb normalitat. El problema ara, però, és que l’aigua que es deixa anar ve acompanyada d’una llengua de fang “fantàstica”, segons Hèctor Hernàndez, perquè amb els futurs cabals l’aigua hi pugui córrer amb més facilitat, però que en aquests moments cal “fer neteja” perquè aquest fang s’està acumulant en espais, com ara la resclosa, que poden esdevenir un problema.

Una problemàtica a la qual l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol ja hi estan buscant solució. En un principi, la previsió és que a principis de la setmana vinent es deixi anar el que s’anomena “cabal generador”, més enllà del cabal ambiental pactat, de manera que durant un parell o tres dies hi baixin 1.300 litres d’aigua per segon durant les 24 hores. Aquesta actuació permetria netejar el fang, i faria arribar l’aigua fins la desembocadura durant aquest període.

La solució en un futur, però, segons Hèctor Hernàndez, seria que en cas de produir-se una nova gaianada l’embassament hi actués de forma immediata, de manera que el riu no només reaccionés a la part alta, sinó també a la part baixa.

D’altra banda, ha recordat que el riu ha seguit el seu cicle natural i s’ha obert pas, i que ara és un molt bon moment per avaluar aquestes modificacions i valorar on s’ha d’intervenir.
Hèctor Hernàndez, naturalista i conservacionista
Hèctor Hernàndez, naturalista i conservacionista
Hèctor Hernàndez, naturalista i conservacionista
Social
Et recomanem
Festival Di(vi)nes: Glòria Ganga i Raquel Lúa
9 d'octubre a les 21:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Associació Cultural Etcètera
Triatló popular: Just Tri-Altafulla
Dissabte 10 d'octubre
Més informació a justriseries.com/altafulla
Descobreix l'entorn natural d'Altafulla: els arbres d'interès
10 d'octubre a les 10:00h. des del Museu Etnogràfic
Informació i reserves al 655 486 115 i a joan@hortdelasinia.com
Visita ‘La vida de les elits vora Tàrraco’
11 d'octubre a les 11:00h. a la vil·la romana dels Munts
Preu: 5 euros. Venda d’entrades a www.mnat.cat/entrades